Rohkeus arjessa

Katselin lapsen leikkiä supersankarin asussaan. Ilo ja eläytyminen näkyi olemuksessa, hän teki mielessään mahtavia asioita. Luottamus, mielikuvitus ja puku, mikä voittamaton yhdistelmä. Teininä haastamme usein kavereiden kanssa erilaisilla ”kuka uskaltaa” -ajatuksilla.

 

Mistä syntyy meidän aikuisten arjen rohkeus?

Mitä rohkeus on sinulle?

Millaisen tunteen rohkeus tuo sinulle?

Mitkä asiat horjuttavat rohkeuttasi?

Miten puhut itsellesi?

 

Mitä jos….

Erään urheilijan kanssa puhuimme ajatuksista jotka häntä vaivaavat tällä hetkellä kun hänen itseluottamuksensa on alhaalla, ja heijastuu kaikille osa-alueille. Erilaiset tapahtumat saavat hänen ajatuksissaan aikaan tunteen, ”mitä jos…” asia menee pieleen. Ja kun tunne tulee saa se epävarmuuden tunteen voimakkaana päälle, ja siten tunne vahvistuu, ja… huomaatte kierteen.

Eilen soittelimme palatessani työmatkalta ja kuuntelin hänen puhettaan kysyen voiko käydä niin, että ”mitä, jos… asia ei tapahdukkaan”. Mitä jos asiat menevätkin toisin.

Kysyin mitä, jos ”mitä,jos” olisikin jatkumoltaan positiivinen tai onnistuminen. Mitä, jos ”mitä, jos” viekin energiaasi turhaan? Mitä, jos keskittyisitkin hetkeen ja olisit läsnä siinä?

Mitkä ovat sinun ”mitä jos”- asioita jotka estävät arjen rohkeutesi. Asioiden harkinta ja näkökulmien miettiminen on tästä erillinen asia. Puhun nyt enemmän tuttujen rutiinien muuttamisesta, uskomuksesta etten pysty ja epämukavuusalue vs mukavuusalue-tyylisesti.

 

”Rohkeus on uskallusta tehdä vaikka jännittäisi”

Uusi asia ja tilanne jännittää meitä useimpia, mutta kun tietää, että osaa ja on harjoitellut asiaa niin jännityksen tunne on helpommin hallittavissa. Emil Larmi totesi viime keväänä kun oli vieraanani luennolla, että hän on päättänyt tehdä asiat niin, että on rehellinen itselleen. Tietää, että on tehnyt parhaansa. Kun osaaminen on kunnossa on helpompi olla rohkea myös jännittävissä tilanteissa.

Mitä, jos lähdetkin arkeesi rohkeuden näkökulmalla? Millainen on sinun rohkeutesi ja tarinasi?

Laitoin alle muutamia askelmerkkejä rohkeuden polullesi ja voit kurkata myös aiemman kirjoituksen itsetuntemuksesta ja jännityksestä.

Mahtavaa, sinun näköistä viikkoa,

löydä oma superasusi,

Katja

 

Luota itseesi

Anna itsellesi aikaa

Anna itsellesi lupa myös epäonnistua

Kokeile uutta

Näe hyvät asiat itsessäsi

Uskalla pyytää apua

Päästä irti epäonnistumisista ja menneistä asioista

Tunnista pelkosi ja mistä ne syntyy

Ole rehellinen itsellesi

Anna itsellesi kiitosta

www.katjapasanen.fi

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

LinkedIn Katja Pasanen.

 

Facebooktwitterlinkedin