Kun maailma on rikki

”Torstai, tuntui, että joka kerran kun avasin puhelimeni jotain oli tapahtunut lisää. Tunteena epäusko. Perjantai, onneksi työskentelin lasten ja nuorten kanssa niin ajatus pysyi työssä. Kevät muuttui. Työt peruuntuivat yksi toisensa perään. Kalenteri tyhjeni keväästä ja samalla tulot menivät, laskut jäivät. Viikonloppu meni sumussa ja seuraava viikko tuntui kuukaudelta.

Aurinko alkoi taas pilkistää, tuli uusia asioita, osa vanhoista siirtyi verkkoon. Maailma muuttui, minun, sinun, meidän. Minua tarvitaan myös muualla, laitoin hoitajan puvun päälleni ja siirryn myös sinne muutamaksi päiväksi viikossa. Maailma muuttui, minun, sinun, meidän ”

Samaan aikaan kun vedet puhdistuvat Venetsiassa, ihmisiä kuolee ja talous muuttuu. Joudumme uuden äärelle ja uusien tuntemusten vastaan. Osa lamaantuu, osa toimii, osa puskee eteenpäin miettimättä, osa ihmettelee ”miksi tälläinen hössötys”.

Viikossa tapahtui paljon, torstaista torstaihin väli tuntui useammalta viikolta. Kaikki muuttui. Suuret kriisit tuovat ihmisistä erilaiset puolet esiin, hyvät ja huonot. 

Ohjeet, suositukset ja rajoitukset tulivat arkeemme. Epävarmuudesta päivittäinen olotila. Mistä siis syntyy luottamus ja toivo.

Tyhmyyden vastakohtana Tietämättömyys

Joku on sanonut, että tyhmyys on sitä ettei halua oppia tai ei välitä, Tietämättömyydessä on halu oppia kunhan tietää. 

Nyt kysytään halua oppia ja uskoa. Muuttaa tapaa toimia.

Musta Joutsen ilmiönä tapahtui. Näimme, muttemme nähneet.

Sportspotista tuli mielessäni yksi ”halun muuttua” ilmentymä. Perjantai illan puhelussa tunnelmasta ”koko kevään myynti peruttu” siihen sunnuntai-illan kommenttiin, ”tehtiin uusi tuote, miltä kuulostaa?” Rohkeus, luottamus, innostus, uskallus pysähtyä, oivaltaa ja lähteä toteuttamaan.

Epävarmuus vastaan Luottamus

Jotta saadaan kädet ylös ja voidaan tuulettaa on usein takana hetkiä jolloin on tuntenut tappion, epävarmuuden tai epäuskon. Silti taustalla on ollut usko paremmasta ja luottamus hyvään. Asioita jotka saavat vetämään lenkkarit jalkaan satoi tai paistoi, koska se on se mikä vie tavoitetta kohti.

Satuin kirjaa kirjoittaessani törmäämään Helvi Salmisen kirjoitelmaan Luottamus epävarmuuden hallinnan strategiaana (Helsingin yliopisto 2015), jossa hän luettelee luottamuksen käsitteinä mm. aikomus luottaa, luottamusta osoittava käyttäytyminen, usko luotettavuuteen jne. Menemättä sisälle hänen kirjoitelmansa käsitteisiin tai muuhun, irrotan vain edellä mainitut sanat tähän yhteyteen.

Mistä syntyy sinun aikomus luottaa? Miten se näkyy käytöksessäsi? Muutatko toimintaasi tai ajatuksiasi?

Mistä syntyy sinun luottamuksen tunne? 

Listaa asiat ja pysähdy miettimään miten voisit tässä tilanteessa lisästä niitä.

Hallinta vs Kaaos

Arkkiatri, lääkärikunnan vanhin, Risto Pelkonen toteaa ”epäitsekkyyden (altruismi) asuvan ihmisen ytimessä ja olevan eloonjäämisen ehto. Kuka voi saada tämän epidemian laantumaan? Minä itse, meistä jokainen.” HS 22.3.2020

Kun ympärillä vaikuttaa olevan kaaos, millä saat tunteesi hallintaan. Urheilussa käytämme välillä sanaa hallittu kaaos, mutta kaaos on aina kaaos negatiivisineen vivahteineen.

Sanakirja määrittää kaaoksen maailmankaikkeuden perustilaksi niin mitä, jos muutamme siihen suhtautumistamme. Negatiivinen tunne vaihtuukin neutraaliksi, ja voimme pysähtyä miettimään millä asioilla saamme omalta osaltamme kaaoksen hallintaan. 

Mitkä vaikuttavat minun hallinnantunteeseen eli siihen, että koen pystyväni vaikuttamaan asioihin. Se on tärkeää jo tunteena vaikuttaen stressitasoon ja suorituskykyyn, uneen ja arjen toimintoihimme.

Sanoja vs Tekoja

Kuuntelin äsken erästä webinaaria jossa ilmaisen webinaarin jälkeen oli mahdollisuus liittyä kurssille. Webinaarin lopuksi kyselyosuudessa tuli kysymys tai kommentti, että ilmeisesti hyviä tuloksia saaneilla on ollut joko paljon aikaa tai rahaa, että ovat saaneet tulokset.

Totta. Heillä varmasti oli  ainakin aikaa koska ainoa tapa saada muutos on tehdä asioita eri tavalla kuin ennen ,ja se yleensä vaatii aikaa opetella uusi tapa tai rutiini. (Eräs aiemmista rutiinikirjoituksistani löydät täältä.)

Tony Robbins on sanonut, että ”muutos alkaa päätöksen teon hetkellä”. 

Kaikki hyvät oivallukset ovat vain hyviä oivalluksia ilman konkretiaa, jos et tee niille mitään.

Sanojen sijaan tekoja. 

Maailma muuttuu, minun, sinun, meidän.

Millaisen arjen sinä haluat ja mitä aioit tehdä sen eteen. Mistä syntyy luottamus ja hallinnan tunne.

Luota itseesi, tiedät kyllä.

Toivotan sinulle paljon hyviä hetkiä asioista huolimatta,

pidetään huolta itsestä ja toisistamme, yhdessä olemme enemmän,

Katja

rohkeus

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Mielen Pelikirja Valmentavasta johtamisesta sekä Urheilijan mielen pelikirja ilmestyy vuonna 2020 Basam Books kustantamana.

Luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Kirjoittaja toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

Tulossa syksy 2020, julkaisun ajankohta siirtyi tilanteesta johtuen
Facebooktwitterlinkedin

“Rohkeinta mitä olen tehnyt, on ollut uskoa itseen silloin kun kukaan muu ei uskonut.”

Unelmat hommissa  – Asenne


”Ruby haluaisi heittäytyä maahan itkemään, mutta hän on järkevä tyttö ja tietää, että usein isot ongelmat ovat vain nippu pikku ongelmia.”

Törmäsin lehtijutussa Unelmaduunarin tilipäivä – kirjan  esittelyyn. Siirsin sen kuunneltaviin kirjoihin. Jäin koukkuun. Aihe joka kiinnosti sekä tapa kertoa, mutta myös rehellisen tiukka  ja suorasanainen tapa kirjoittaa aiheutti ihailua. Joku on kirjoittanut omasta työstään näin avoimesti.

Unelma duuni. Hommissa. Olen ollut onnekas saadessani herätä tehden töitä joita rakastan. Matka tähän hetkeen on ollut pitkä. Kuten aina, myös mutkia ja kaatumista, mutta paljon mahtavia hetkiä. Lyhyitä yöunia, ajettuja kilometrejä. Unelma duuni. Hommissa.

Asia sai uuden käänteen hetkessä, maailman tilanne muuttui, tapahtumat perutaan tai siirretään. Koko tilanne. Hommissa- sana vaihtui siirretty tai peruttu.

Matka

Ihailen ihmisiä, alasta riippumatta, jotka ovat saavuttaneet unelmansa. En tiedä yhtään joka olisi saanut sen ilman mutkia tai epäilyksiä itseään kohtaan. Ilman, että heidän olisi pitänyt välillä pysähtyä, miettiä suuntaa, jatkaa, saada mustelmia ja etsiä luottamusta itsestään silloin kun tuntuu ettei mikään onnistu.

“Rohkeinta mitä olen tehnyt on ollut uskoa itseen silloin kun kukaan muu ei uskonut.”

Lause on ammattipelaajan suusta Mielen Pelikirjan haastatteluista. Kenen ja miksi selviää myöhemmin.

Mielen Pelikirjan kirjoitus on ollut mahtavaa. Ensimmäisen kerran oppimatka, ja kirjoittaminen kauden aikana. Haastattelut ovat olleet loistavia, ja riittämättömyyden tunne saada haastatelluille luettavaa ajoissa. Jäsentävää saada omat materiaalit vuosien ajalta järjestykseen. Nyt kun kaikessa “ulkopuolisesta tauko”, ajan kanssa tuli taistelemaan korvaavatyö tai mietintä mitä ja miten, jotta arki pyörii ja laskut maksaa.

Lainasin alussa “Ruby” lausetta, Linda Liukaan kirjan lausetta jonka löysin Unelmaduunarin tilipäivän kautta. Linda Liukas on myös eräs henkilö jonka matkaa on ollut ilo seurata, ihan näin tuntemattomana sivusta. Muistan hänen ensimmäisiä esiintymisiään, taisi olla Katajanokalla, jossa hän nousi lavalle paikkaamaan jonkun aiemmin ilmoitun puhujan pois jääntiä. Asiantunteva esitys iloisena ja omannäköisenä herätti jo silloin ihastusta.

Mikä näissä edellä mainituissa tekee vaikutuksen?

Asenne.

Asenne suhtautua asioihin. Asenne saavuttaa tavoitteensa. Asenne tehdä asioita tavoitteen eteen joka päivä. Asenne.

Asenne on se joka saa meidät tekemään ne arjen pienet päätökset tavoitetta kohti vai poispäin. asenne on se joka saa meidän määrittämään suhtautumisemme asiaan. Asenne on se joka tekee tiedostamattoman päätöksen tuntuuko joku asia mahdottomalta vai mahdolliselta. Asenne määrittää selittelemmekö vai teemmekö.

Asenteeseen liittyy affektiivisia (positiiviset ja negatiiviset tunteet), kognitiivisia (uskomukset ja ajatukset) ja konatiivisia (käyttäytymiselliset aikomukset ja taipumukset) ulottuvuuksia. Asenteet esiintyvät aina jotakin kohdetta kohtaan sekä suhteessa kohteeseen ja ympäristöön. Asenteita esiintyy yleisellä ja spesifillä tasolla sekä eri vahvuisina. Lisäksi asenteet ovat muuttuvia, vaikka niiden helposti ajatellaan olevan pysyviä. (Robinson et al., 1991) Lähde: yvi.fi

Mestarin asenteesta oli juuri kirjoitus, linkki kirjoitukseen tässä eli ei siitä nyt enempää. Mutta mikä tärkeintä, asenteen voi valita.

Wabi sabi

“Japanilaisesta wabi sabi -käsityksessä epätäydellisyys on kauneutta. Museossa olevan ruukun halkeama on osa sen kauneutta joka kertoo sen iästä ja historiasta, ei virhe tai huonontava tekijä. 

Ymmärrämme helpommin toisen kolhut kuin omamme. “

Kirjoitin lauseen Vahvuuden määritelmä blogissa. Asenne on suhtautumista itseen ja muihin.

Sen lisäksi, että annanko itselleni luvan tehdä virheitä tai huomaanko hyvät asiat, niin annanko muille tilaa olla omanlaisensa. Ja osaanko asettaa rajat, jos joku haluaa tehdä vain omalla tavalla, jyräten muut mielipiteet.

Usein puhumme siitä kuinka on hienoa, jos asioista voi keskustella, mutta nyt kirjoittaessani kirjaa asiasta, haastatellessani ja peilatessani ympäristöä välillä puheen ja teon välillä on ristiriitoja.

Jos tunne ohjaa toimintaa ja koko tekeminen on näkökulmasta ”minä tiedän” sekä tottunut päätöksien tekemiseen itsenäisesti, keskustelu harvoin johtaa muutokseen. Tuloksena muuttuneen, yhdessä mietityn kehittymisen sijaan joko päättäväisellä väsytystekniikalla saatu voitto tai hiljainen murjotus kun oma, “vain ainoa oikea”, tapa toimia ei mennyt läpi.

Urheilussa tekeminen on tiimityötä. Tiimi täynnä ihmisiä. Miten arvot kohtaavat, määrittävät tuloksen. Näetkö vikoja vain muissa vai voiko asiat tehdä samaan tulokseen eri tavoin. Joukkueena ja tiiminä on vaikea voittaa, jos oma murjottaminen tulee ennen yhteistyötä. Mutta avoimella vuorovaikutuksella jonka pohjalla on luottamus tehdäänkin sitten jo ihmeitä.

Urheilijakin vetää lenkkarit jalkaan satoi tai paistoi kun asiat jota haluaa vaatii sen”

 • Unelma, Tavoite
  • mitä vaatii ja milloin
  • miten ja kuka voi auttaa tai kenen kanssa voit tehdä yhteistyötä
  • ketä on ympärilläsi, onko ympärilläsi joku yllä mainittu “murjottaja” joka viekin tavoitteesta poispäin eikä kohti
 • Suunnitelma
  • kuukausi, viikko, päivä, mitä teen asian eteen
  • arjen pienet asiat tavoitetta tukemaan
 • Motivaatio
  • miksi haluan saavuttaa
  • miten tuen omaa motivaatiotani, mikä minua innostaa tekemään
  • Kun löytää omat “Miksi” tekijät, auttaa se tekemään arjen päätöksiä

Ja nauti matkasta. Jos matkasta tulee suorittamista tai pelokasta, tunne muuttuu, riippumatta ympäristöstä jossa olemme. Tavoittelet tavoitettasi ja unelmiasi koska haluat, nauti siis siitä mitä teet.

Hetki

Vaikka polku vie arjen kautta kohti tavoitetta niin silti pitää muistaa pysähtyä elämään hetkessä. Jos laukkaat vain kuin aasi porkkanan perässä on suunta helppo kadottaa. Elä hetkessä, ole läsnä. Älä pelästy, että välillä saatat joutua muuttamaan suuntaa vaan reagoi ja jatka matkaa kohti tavoitetta.

Tällä hetkellä itse, kuten moni muukin yrittäjä, joudun miettimään suuntaa. Miettiä mitä ja miten. Työntekoa en pelkää, mutta jaksamisesta pitää pitää huolta, ja pysähtyä välillä jotta pysyy polulla. Sekä, totta kai, isoin huoli on ihmisistä ja läheisten terveydestä.

Mutta asenne, tai näkökulma.

Antaako tilaa pelolle. Vai tekeekö parhaansa, arjen valinnat ja keskittyy siihen mitä voi tehdä. Miettiä, mitä voit muutoksen keskellä tehdä, miten voi auttaa muita ja luotaa itseesi!

Hyvää viikkoa kaikille,

Katja

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Mielen Pelikirja Valmentavasta johtamisesta sekä Urheilijan mielen pelikirja ilmestyvät toukokuussa 2020 Basam Books kustantamana.

Luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Kirjoittaja toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

Tulossa toukokuu 2020
Facebooktwitterlinkedin

Ilo

Alla olevan ilon reseptin kirjoitti nuori, urheileva, ala-aste ikäinen neiti. Ohjeena oli kirjoittaa asioista jotka arjessa tuottavat iloa. Sen jälkeen niihin lisättiin omat määrät.

Kauhallinen kiitollisuutta
1 dl rentoa mieltä
aimo annoksen positiivista asennetta
oman maun mukaista tekemistä
loputtomasti rakkaiden tukea

sekoita kaikkia tasaisesti
tarkkaile ja anna hautua
tarjoile päivittäin

Meillä on arjessa asioita, jotka eivät suju tai tulee mutkia vastaan, mutta tällä tehtävällä halusin auttaa nuoria löytämään ja kääntämään huomion asioihin jotka tuovat iloa ja ovat läsnä arjessa koko ajan. Silloinkin kun ei ole se kivoin päivä.

Me aikuisetkin usein unohdumme katsomaan maailmaa suorittamisen ja tapahtumien kautta. Arjessa on kuitenkin myös paljon hyvää. Saatamme kuitenkin kiitää vain pysähtymättä ja huomaamatta ohi uuteen päivään, harmituksen tai kiireen tunne vaaniessa niskassa.

Kirjoitin itse ennen joulua blogiin joulun reseptin. Mielestäni se sopii myös Hyvän arjen reseptiksi, ainakin itselleni.

 • Kauhallinen omaa asennetta
 • Ripaus malttia
 • Useita lusikallisia iloa
 • Oman maun mukaan kohtaamisia
 • Isolla kädellä pysähtymistä
 • Aimo annos läsnäoloa

Kypsytä haaveilla.

Kuorruta hyvillä ajatuksilla ja koristele hymyllä.

Nauti ja jaa ystäville sopivissa paloissa.

Mistä syntyy sinun arjen reseptisi?

Ihanaa viikkoa,

Katja

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Mielen Pelikirja Valmentavasta johtamisesta sekä Urheilijan mielen pelikirja ilmestyvät toukokuussa 2020 Basam Books kustantamana.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Kirjoittaja toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

Tulossa toukokuu 2020

Facebooktwitterlinkedin

Mestarin asenne

“Luulisi, että urheilun maailmassa olisi välttämätöntä ymmärtää harjoittelun ja kehittymisen välinen suhde, samoin kuin mielen ja saavutusten välinen suhde, ja lakata jankuttamasta synnynnäisistä fyysisistä lahjoista.” Ote Carol Dweckin Mindset kirjasta.

Tässä blogissa tarkastelemme hänen kirjoitustaan mestarin asenteesta. Siinä missä edellisessä kirjoituksessa oli aiheena turvallisuus ja pelko, pelko epäonnistumisesta toi mukanaan motivaation valmistautumiseen sekä myös sattumiin, niin tässä olemme asenteen vaikutuksen äärellä.

Luonnonlahjakkuus ja Hankittu kyky

Arvostammeko toista ominaisuutta enemmän kuin toista?

Onko lahjakkuus hienompaa kuin hankittu taito?

Kirjan mukaan arvostamme lahjakkuutta. Itse koen, että arvostan ja, että yleisesti arvostus on muuttunut niin, että arvostamme asennetta enemmän kuin sitä miten taito on saavutettu.

Kun lahjakkuudet tekevät töitä lahjakkuudesta huolimatta he kehittyvät, mutta samoin tekee henkilö joka tietoisesti harjoittaa taitoa vähemmällä lahjakkuudella.

Carol Dweck onkin tunnettu puheestaan luonteenlaadusta. Millaisen asenteen omaamme ja miten se vaikuttaa reaktioomme kohdata asioita.

“Luonteenlujuuden avulla on mahdollista päästä huipulle ja pysyä siellä.” C.Dweck

John Wooden, “Uskon, että kyky voi viedä huipulle, mutta siellä pysymiseen vaaditaan luonnetta.”

Mitä siis on kasvun asenne?

Olen kirjoittanut kasvun asenteesta aiemminkin, voit lukea tästä, Kasvun asenne ajattelutapana.

Tässä Dweckin listaus Mestarin mieleksi, vapaasti lyhenneltynä.

Mestarin mieli, ajatusmaailma:

 • Menestyksen tunne tulee kun oppii, kehittyy ja tekee parhaansa.
 • Epäonnistumiset antavat tietoa jota tarvitaan menestymiseen.
 • Onnistumisen jälkeen menestyksen prosessista pidetään kiinni.

Tämä on ollut yksi lähtökohtani myös ProCoachK -työkalun tekemisessä. Sen lisäksi, että auttaa valmentajaa kehittymään sekä antaa urheilijoille keinon tunnistaa omia tapojaan toimia sekä mahdollisuuden anonyymisti vaikuttaa, niin löytää tekijät jotka vaikuttavat menestykseen. Tunnistaa. Huomata mikä omassa toiminnassa tukee asioita jotka vaikuttavat menestymiseen. Ei ole yhtä tapaa pelata tai valmentaa, pääasia, että löydät oman tapasi saaden itsestäsi esille sen mitä haluat ja pystyt ylläpitämään sitä. Riippumatta roolista, pelaaja tai valmentaja. Oppia niin onnistumisista kuin epäonnistumisista ja sitten tuetaan menestyksen prosessia.

“Kasvun asenteen omaksuneet urheilijat kokevat menestyvänsä oppiessaan ja kehittyessään”, kirjassa todetaan.

Kuinka paljon mukavampi on harjoitella kun harjoittelusta ja oppimisesta saa jo onnistumisen kokemuksen. Todennäköisesti se näkyy nopeasti tuloksissakin. Sama pätee urheilijoiden lisäksi valmentajiin ja jälleen riippumatta ympäristöstä, myös työyhteisöihin.

Siitä pääsemmekin motivaatiotekijöiden ruokkimiseen, mutta niistä toisella kertaa. Aiemmat kirjoitukset motivaatiosta löydät sivun listasta. Mutta pysähdy miettimään mistä sinun onnistumisen tunne syntyy? Samaa kysyin urheilijoilta, valmentajilta ja johtajilta Mielen Pelikirjan haastatteluissa. Tärkeä, vaikkakin vaikea asia miettiä, ja sitten vielä miten sen huomaa arjessa.

Ihanaa mestarin asennetta, missä kuljetkin,

Yhdessä enemmän,

Katja

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Mielen Pelikirja Valmentavasta johtamisesta sekä Urheilijan mielen pelikirja ilmestyvät toukokuussa 2020 Basam Books kustantamana.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Kirjoittaja toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

Tulossa toukokuu 2020
Facebooktwitterlinkedin

Tietoisesti Paras

“Oletti, että sattumia sattuisi ja varautui niihin.”

Ote Jim Collinsin ja Morten T. Hansenin kirjasta Tietoisesti Paras. Tutkimuksen kohteena olivat yritykset jotka menestyivät vaikeissa ja epävakaissa oloissa.

Kirjassa aloitetaan tarinalla Napapiirin valloituksesta ja kahden erilaisen retkikunnan valmistautumisesta. Ensimmäisenä etelänavalle saapui Norjalainen Amundsen (jonka kuva koristi kyseisen maan lentokoneyhtiön kylkeäkin ). Hänen huolellinen valmistautuminen myös sattumiin, tutkimukset historiasta asian suhteen sekä johdonmukainen valmistautuminen olivat hänen menestyksensä tekijöitä.

Admundsen

Urheilussa puhumme nykyään myös valmistautumisesta sattumiin. Pelissä tapahtuu paljon ja usein on asioita joihin emme voi valmistautua. Mitä sitten voimme tehdä? Mihin voimme valmistautua?

Omaan tekemiseen. Osaamiseen. Pelkoihin.

Pelko

“Kyse ei niinkään pelosta vaan miten siihen suhtautuu.”

Omaan tekemiseen ja osaamiseen keskittyminen on tuttua, mutta miksi pelkoon?

Pelko muuttaa tunnetta. Pelko lamauttaa. Pelko tuo peikot esiin ja vaikuttaa käyttäytymiseemme. Kun rentous ja turvallisuus katoaa, ja tilalle vaihtuu pelko, yritä siinä sitten tehdä parhaasi.

Pelko urheilussa sattaa olla epäonnistumisesta loukkaantumiseen. Työelämässäkin puhutaan pelosta enemmän, niin johtajuuden kuin työntekijän ja työyhteisön näkökulmasta. Nyt ei puhuta pelolla johtamisesta vaan suorituksen, odotuksen (omat tai muiden) yms. tuomasta pelon tunteesta. Pelko joka muotoutuu omassa mielessämme. Pelko jonka voimme oppia hallitsemaan tiedostamalla mistä se syntyy. Pelko joka auttaa meitä eteenpäin. Pelko joka antaa rohkeutta ja auttaa onnistumaan.

Kuten Collinsin ja Hansenin kirjassa Tietoisesti paras kerrotaan, voi pelko olla ja on ollut, yksi vahvuuden tekijä osalla isoista yritysjohtajista. Bill Gates on ollut yksi eri skenaarioihin varautuja. Kyseessä ei siis ole ajatus “pessimisti ei pety” vaan valmistautumisesta eri mahdollisuuksiin ja tapahtumiin, kuten Amundsen 1911 retkellänsä.

Valmistautumisen lisäksi auktoriteetti asemassa olevana, valmentajana tai esimiehenä, miettiä miten luoda turvallisuutta. Miten luomme niin turvallisen ympäristön, että se antaa tilaa peloille poistua, mahdollisesti tilaa epäonnistumisille onnistumisen matkalla, ja auttaa kasvamaan sekä lisätä rohkeutta.

“Pitää valmistautua niin, että on valmis sellaiseenkin mitä ei odota.”

Turvallisuus

Mistä syntyy turvallisuus?

Turvallisuuden tunteen syntyminen vaatii aikaa ja huomiota.

Tunnistamisesta

Miten toimin, teen, reagoin

Valmistautumisesta

Mitä on mahdollista tapahtua, hyvässä ja huonossa,

ja miten valmistaudun niihin

Luottamuksesta

Luottamus itseen ja toisiin, mitä se vaatii

Tämä lyhyt listaus, tehty ajatuksella ettei pelkoa tarvitse pelätä, mutta se kannattaa huomioida. Taitaa olla Henkka Hyppösen toteamus ettei niin pientä tai typerää pelkoa, ettei se voisi tehdä onnettomaksi.

Jokainen meistä on todennäköisesti joskus valvonut yöllä asian takia joka aamulla tuntuu pienemmältä. Pelko ei ole pahasta, siihen kannattaa oppia suhtautumaan ja siihen voi usein vaikuttaa, ennen kuin se vaikuttaa sinuun.

Otetaan mukaan pelko joka antaa rohkeutta onnistua.

Rohkeaa sinun näköistä viikkoa!

Katja

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Mielen Pelikirja Valmentavasta johtamisesta sekä Urheilijan mielen pelikirja ilmestyvät toukokuussa 2020 Basam Books kustantamana.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

*Hänen kirjansa valmentavasta johtamisesta ilmestyy keväällä 2020 ja ennakkomyynti alkaa vuoden vaihteen jälkeen.

Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

Tulossa toukokuu 2020
Facebooktwitterlinkedin

Joulun resepti

Kauhallinen omaa asennetta

Ripaus malttia

Useita lusikallisia iloa

Oman maun mukaan kohtaamisia

Isolla kädellä pysähtymistä

Aimo annos läsnäoloa

Kypsytä haaveilla.

Kuorruta hyvillä ajatuksilla ja koristele hymyllä.

Nauti ja jaa ystäville sopivissa paloissa.

Ihanaa sinun näköistä Joulun aikaa,

olkoon siinä ripaus taikaa.

Hyvää joulua,

Katja

Ps. Tilaa tästä tammikuun joulukalenteri,

matka lupausten ja muutosten pitämiseen.

Joulukuun aikana verkkokurssien myynti alkaa, voit ostaa vaikka joululahjaksi. Tällä hetkellä kurssi on valmis, jes!, ja odottelemme vain kurssin tarjoajan maksunvastaanottajan palvelujen päivittymistä alustalle.

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

*Hänen kirjansa valmentavasta johtamisesta ilmestyy keväällä 2020 ja ennakkomyynti alkaa vuoden vaihteen jälkeen.

Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

Facebooktwitterlinkedin

Tammikuun Joulukalenteri?

Joulun saapuessa ihmiset usein toteavat, “Ihanaa kun saa hetken hengähtää” ja kuinka arki on ”juoksemista” tai aika vain kuluu.

Olen aiemminkin kirjoittanut ajanhallinnasta ja pysähtymisestä, näin joulun alla aiheesta on helppo muistuttaa. Sitten kun kinkut on syöty ja on hetki aikaa pysähtyä, voisiko hetken käyttää rauhassa mietintään mistä arjen kiire syntyy. Erään siihen liittyvän kirjoituksen löydät tästä.

Mistä löytyy arkeen ne tekijät jotka tuovat kiireettömän tunteen ja vaihtavat to do-listan ei tehtäviin, arjesta pois tippuviin asioihin, not to do-listaan. 

Joskus vuosia sitten olin koulutuksessa jossa käskettiin kirjoittamaan lapuille 20-30 tärkeää asiaa arjessa. Sitten lappuja piti vähentää, ottaa pois niin, että jäi 15. Sitten kymmenen, viisi ja lopuksi jäljelle piti jättää kolme. Mitkä kolme asiaa sinulle jäisi jäljelle? Kuinka usein huomioit nämä kolme asiaa arjessa vai ovatko ”automaatio” jääden arjen kiireiden keskelle. Itselleni tuo harjoitus oli todella herättävä ja laput seurasivat pitkän aikaa mukanani. Harjoitus palautui mieleeni lukiessani samantyylisestä harjoituksesta Larssenin Vahva -kirjasta.

Onni löytyy arjesta ja itsestämme kun vain muistamme katsoa.

Jokainen päivä parempi kuin edellinen

Luin Hannes Hyvösen haastattelun (IS12.12.2019, entinen jääkiekkoilija) jossa hän totesi, että teki päätöksen viisi vuotta sitten, että “jokainen päivä on parempi kuin edellinen”, ja näin hänellä sittemmin omasta mielestään on ollut.

Tarina taustalla moninaisempi kuin lause, mutta ajatuksena asia jäi pyörimään mieleeni. Koen, että jokainen päivä ei aina ole hyvä, mutta yleensä jokaisessa päivässä on jotain hyvää. Aina emme vain muista pysähtyä huomaamaan sitä.

Uuden vuoden alkaessa useimmat tekevät lupauksia jotka kestävät tai eivät kestä, riippuen monesta tekijästä. Välillä unohdamme lupauksemme arjessa, aloittaminen vain on vaikeaa tai arjen, tavoitetta tukevan, uuden rutiinin muodostaminen takkuaa.

Tässä kuussa joulukalentereita onkin jälleen ollut paljon ja ajattelin tehdä joulukalenterini tammikuulle, tukemaan matkaasi uuden vuoden lupauksessa, muutoksessa tai uuden rutiinin luomisessa. ”Tammikuun Joulukalenteriin” pääset liittymään tästä.

Onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha –
Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha.

Lainaan tutun joululaulun sanoja:

Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta,
Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,
Joulumaa, jos jokaiselta löytyy sydämestä.

Joulumaasta uskoo moni onnen löytävänsä,
Mutta sepä kätkeytyy tai narraa etsijänsä.
Onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha –
Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha.

Onni löytyy arjesta, itsestämme, kun vain muistamme ja ehdimme katsoa.

Tunne tarttuu.

Ihanaa joulun odotusta,

Katja

Joulukuun aikana verkkokurssien myynti alkaa, voit ostaa vaikka joululahjaksi. Tällä hetkellä kurssi on valmis, jes!, ja odottelemme vain kurssin tarjoajan maksunvastaanottajan palvelujen päivittymistä alustalle.

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

*Hänen kirjansa valmentavasta johtamisesta ilmestyy keväällä 2020 ja ennakkomyynti alkaa vuoden vaihteen jälkeen.

Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

Facebooktwitterlinkedin

Vapaus tuo vastuuta

Usein puhutaan pelaamisesta logolle, mutta miten se näkyy toiminnassa. Tähän perustuu myös joukkueen arvojen rakennus, mutta ne ovat vain sanojen helinää ilman tekoja.

Kirjoitin kirjaani* motivaatiotekijöistä ja esimerkkejä niihin riippumatta ympäristöstä. 

Usein kuulee puhuttavan kuinka olisi kiva saada jotain lisää, ympäristöstä riippumatta, saada jotain jotta tapahtuu jotain. Hallilla tai työyhteisössä… saada jotain lisää, ”meidän kyllä…”, ”Koska meillä…”. Lähdin miettimään vapautta ja vastuuta.

Vastuu on tiedostamista, että tekemisillä asioilla on merkitystä muille, se vaikuttaa muidenkin toimintaan. “

Vapaus ja Vastuu

Vapaus on tunne, että voi päättää ja vaikuttaa omiin asioihinsa. Voit saavuttaa asioita ja toimia mikä on hyväksi itsesi kannata, kuitenkin rajoissa jotka ei haittaa muille. Mutta vapaus on tunne mahdollisuudesta vaikuttaa. Motivaatiosta puhuttaessa kuuluu puhuttavan Deci ja Ryanin motivaatioon vaikuttavista tekijäistä joista yksi on vaikuttavuuden tunne.

Vastuu mielletään taas sanaltaan ”taakaksi” tai luottamukseksi, riippuen miten vastuunkantaja sen kokee. Mutta vapauden saaminen tuo myös vastuuta. Vastuuta omasta toiminnasta yhteisen tavoitteen eteen joka korostuu varsinkin urheilun kulttuurissa jossa tulos usein ohjaa ajattelua ja jatkumoa.

Vastuu on tiedostamista, että tekemisillä asioilla on merkitystä muille, se vaikuttaa muidenkin toimintaan. Olet osa muuta kokonaisuutta.

Kulttuurimuutoksessa usein lähdemmekin etsimään mitä me voimme yhdessä tehdä asioiden eteen. Tavoitteena ja pyrkimyksenä kääntää “minä haluan”, “mitä me voimme” ja siten “mitä sinä tuot tilanteeseen”.

Timo Lehkosen kanssa puhuimme eräänä päivänä hallilla jääkiekosta ja siitä mitä pelaaja tuo joukkueelle. Usein puhutaan pelaamisesta logolle, mutta miten se näkyy toiminnassa. Tähän perustuu myös joukkueen arvojen rakennus, mutta ne ovat vain sana helinää ilman tekoja.

Ja kuten myös kirjassani vahvasti näkyy, ei vain urheilija vaan myös valmentaja ja koko se ryhmä joka siinä pyörii. Tuletko vain paikalle vai oletko läsnä. Mitä annat muille.

Valitettavasti vain muutoksilla saadaan erilainen tulos kuin aiemmin.”

Mukavuusalueen rajalla 

Usein kun kysytään kuka haluaa kehittää itseään, kaikki nostavat käden ylös. Kun jatketaan kysymällä kuka on valmis tekemään asian eteen töitä, useimmat viittavat edelleenkin reippaasti, osa epäröi. Mutta sitten kun alamme astua mukavuusalueen rajalle ja kaikki uudet rutiinit eivät olekaan kivoja, mitataan halukkuuden voimakkuutta. 

Susan Jeffers Uskalla elää, Pelossa on voimaa -kirjassa puhuu sisäisestä Lörpöstä joka laukaiseen kaikki pelot esiin povaten epäonnistumista, turmiota ja perikatoa. Olemme niin tottuneita kuuntelemaan sitä ettemme aina edes välttämättä huomaa sitä. Kun sen tunnistaa, voi siihen vaikuttaa. Näistä lisää sitten kirjassa harjoituksineen. Mutta ensimmäisenä voit alkaa tutustumaan omaan ”Lörppöösi”. Sitten miettiä mihin suuntaan haluat lähteä, tähän löydät tukea esimerkiksi tästä aiemmasta kirjoituksesta.

Muutos lähtee pienin askelin ja mukavuusalueen rajalla. Vapaus tuo vastuuta ja se edellyttää vastuun tunnistamista. Vastuunottamista ja vastuun kantamista. Millä tunteella menet tilanteeseen, olet tilanteessa ja jätät jälkeesi. Vastuu on sinun.

Valitettavasti vain muutoksilla saadaan erilainen tulos kuin aiemmin.

Vapaus tuo vastuuta. Edelleen riippumatta ympäristöstä.

Mahtavaa viikkoa,

Katja

Joulukuun aikana, viimeistään 16.12.2019 verkkokurssien myynti alkaa, voit ostaa vaikka joululahjaksi.

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

*Hänen kirjansa valmentavasta johtamisesta ilmestyy keväällä 2020 ja ennakkomyynti alkaa vuoden vaihteen jälkeen.

Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

LinkedIn Katja Pasanen.

Facebooktwitterlinkedin

Vahvuuden määritelmä

Ajatelmia vahvuudesta. Pysähdyin miettimään vahvuutta arjessa kun vastaan asteli erilaisia arjen tilanteita ja ympärillä näki asioita jotka vaativat henkilöiltä vahvuutta.

Vanhemmuuden kasvupyrähdys

”Aja hiljaa isi nyt vaan, niin mä kiltisti odottamaan jään…” lauletaan lasten laulussa. Vaikka pienten lasten vanhemmuuteen valmistellaan niin paljon, kukaan ei muista kertoa millainen tunne on kun roolit kääntyvät ympäri ja vilkutat lapsellesi, toivotat hauskaa iltaa ja sisimmässäsi toivot turvallista reissua ja alitajuntaisen ”mitä jos…” pelon tekisi mieli pitää lapsi kotona. Pitää päästää irti ja antaa kasvaa, niin arjessa kuin urheilussa. Kerätä omat kolhunsa ja antaa tilaa näyttää, että osaan kyllä.

Ihaillen katselen ympärilläni perheitä joissa lapset kasvavat aikuisiksi ja aikuiset reippaina kertovat kuinka arki on “huoletonta”. He vaikuttavat niin voimakkailta. Niin reippailta aikuisilta. Itse olen urheilun suhteen sellainen, mutta arjessa yritän piilossa koko ajan opetella Reippaaksi Vanhemmaksi. Reippaus ei ole välinpitämättömyyttä vaan antaa lapselle tilaa kasvaa. Välillä tekisi mieli pysäyttää Reippaat Vanhemmat ja kysyä heiltä miten he tekevät tuon. Esittää pitkä kysymyspatteristo, ja kysyä mistä tiedät oletko antanut tarpeeksi. Tai katsoa peiliin ja todeta ”sun olisi pitänyt tajuta, että aika menee näin nopeasti.”

Yhtäkkiä tiivis kolmikkomme on kolme aikuista ja nuoret nauttien pyrähtelevät kokemuksiinsa. Ja niin sen kuulukin mennä, olen iloinen heistä ja heidän puolestaan. Uuden muutoksen myötä olen miettinyt paljon omaa nuoruuttani, kuinka huolettomana kaikkiin seikkailuihin heittäydyin eikä siinä paljoa muuta mietitty. Reissut olivat ainutlaatuisia. Toivon heille samaa.

Jos kietoisin heidät kuplamuoviin ja suojelisin heitä kaikelta, kuinka he pärjäisivät, jos minulle kävisi jotain. Kuplamuovin sijaan yritän antaa tilaa.

Olen tehnyt lapsilleni joulukalentereita* monta vuotta kertoen heille heidän vahvuuksiaan ja mahtavia luonteenpiirteitään, yrittäen tarjota heille vahvuuksia ja valmiuksia aikuisuuteen. Välillä huomaan suhtautuvan pelaajiini ja urheilijoihini samoin, kannustaa ja rohkaista. Tehdä itsestäni “tarpeeton”. Kun huomaavat omat vahvuutensa, näkevät myös mahdollisuutensa. Se on paras palkinto.

Ole Vahva

Ole Vahva. Puhumme usein eri tilanteissa, ole vahva tai oletpa sinä vahva. Hän on niin vahva.

Mikä on vahvuutta?

Onko irti päästäminen vahvuutta?  

Tähänkin saadaan juuri niin monta tarinaa kuin on kertojaa. Onko vahvuudelle määritelmää?

Joku näkee vahvuuden kehollisena, fyysisenä vahvuutena. Toinen mielen vahvuutena, kolmas jotain siltä väliltä. “Sinä olet niin vahva” ,saattaa olla jonkun toteamus toiselle tietämättä mitä vahvuuden taakse kätkeytyy.

Milloin tiedän olenko vahva? Onko vahva aina vahva?

Mitä on vahvuus?

Aiemmin kirjoitin rohkeuden yhteydessä, että rohkeus on haavoittavaisuutta. Olisiko vahvuuden määritelmällä sitten uskallus olla myös heikko.

Meillä kaikilla on arjessamme asioita joissa kysytään vahvuutta sekä tilanteita joissa tarvitaan itselleen lupaa olla “heikko”. Milloin voit päästää irti ja sanoa, tarvitsen apua.

Olin ala-asteella eräässä luokassa viikon, puhuimme normaaliin tapaan paikalla vai läsnä, vahvuuksista ja itseluottamuksesta. Vauhdikkain poika mietti pisimpään vahvuuksiaan. “Ei minulla ole kuin kaksi”, hän totesi kun haimme kämmenellistä vahvuuksia. Kesti kauan kunnes saimme yhdessä mietittyä mitä kaikkea hyvää hänessä on. Hän ei nähnyt hyviä asioitaan ilman apua.

Jari Sarasvuo on todennut, jatketaan matkaa sieltä missä ollaan nyt. 

Se on juurikin näin, katso missä olet. Ei tarvitse säntäillä, loikkia tai pomppia, uskalla seistä siinä missä olet. Katso ympärillesi ja päätä mihin lähdet. On kyse sitten ihmissuhteista tai tavoitteistasi. Valinta on sinun.

Vahvuus on myös pysähtymistä. Uskallus pysähtyä. 

“Milloin opimme näkemään epätäydellisyyden kauneutena itsessämme. Uskoa, että virheet kuuluvat oppimisen ja kehittymisen matkaan.”

Vahvuus vai heikkous

Ollessani kauden aikana valmentamassa eräällä leirillä, ja kuten tapoihini kuuluu, osallistutan ja kysyn muiltakin valmentajilta paljon. Annan tilaa osallistua. Voisin helposti vain sanoa mitä tehdään, mutta riippumatta toisen valmentajan iästä tai muusta, koen, että toimimme tiiminä ja haluan sen myös huomioida. Osoittaa myös sillä arvostusta niille joiden kanssa teen töitä. Sitten kun pitää tehdä päätös, teen sen. 

Jään jälkeen eräs vanhempi kollega totesi, “Älä kysy muilta, vaikutat heikolta. Se vie pois sinun auktoriteettiasi. “

Pysähdyin miettimään asiaa. Onko se heikkous?

Millainen on minun valmentajuus? Viekö se pois minulta jotain vai antaako? Millainen minä haluan olla? Mistä rakentuu vahvuus valmentajana?

Koen, että itselläni se rakentuu kohtaamisista ja siitä, etten menetä mitään omasta johtajuudesta antamalla muille tilaa, päinvastoin. Koen, että antamalla vastuuta niin pelaajille kuin tiimille saamme enemmän. Olemalla meidän näköinen ollaan Me. 

Valmentajuuteenkaan ei ole oikeaa vastausta, vain punnitseminen omien arvojeni kautta miten haluan toimia.

“Japanilaisesta wabi sabi -käsityksessä epätäydellisyys on kauneutta. Museossa olevan ruukun halkeama on osa sen kauneutta joka kertoo sen iästä ja historiasta, ei virhe tai huonontava tekijä.

Ymmärrämme helpommin toisen kolhut kuin omamme. “

Epätäydellisyydestä kauneutta

Pelaajien kanssa, riippumatta lajista, usein käymme läpi vahvuuksien vahvistamista, mutta myös uskallus antaa itselle tilaa kasvaa ja olla epätäydellinen. Yleensä epäonnistumisten pelkääminen ei vie kauemmaksi epäonnistumisista vaan lähemmäksi. Siksi uskallus tunnistaa asioita onkin vahvuus eikä heikkous.

Luin juuri jostain japanilaisesta wabi sabi -käsityksessä jossa epätäydellisyys on kauneutta. Museossa olevan ruukun halkeama on osa sen kauneutta joka kertoo sen iästä ja historiasta, ei virhe tai huonontava tekijä.

Ymmärrämme helpommin toisen kolhut kuin omamme. Milloin opimme näkemään epätäydellisyyden kauneutena itsessämme. Uskoa, että virheet kuuluvat oppimisen ja kehittymisen matkaan.

Joku totesi, että seiso koko pituudellasi. Seistään koko pituudella. Juuri sellaisena kuin olemme.

Ihanaa Joulukuun alkua,

Katja

*Joulukalenteri, kertonutkin aiemmin, lappuja joissa heissä ihailemansa luonteenpiirre tai ominaisuus jota heissä rakastan. Lapun vieressä suklaa konvehti. Nyt heillä kulhollinen vuosien aikana kertyneitä asioita muistutuksena vahvuuksistaan silloin kun ei itse muista. Saman voi tehdä vanhemmalle, puolisolle tai työtoverille.

Lasten kanssa vuosia sitten Vappuna

Ps. Hyvää Syntymäpäivää tyttärelleni, 2.12. 21 vuotta! Tyttö olet tähti, olen todella ylpeä sinusta<3

Joulukuun aikana verkkokurssien myynti alkaa, voit ostaa vaikka joululahjaksi.

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

LinkedIn Katja Pasanen.

Edit:4.12.2019

Facebooktwitterlinkedin

Isänpäivä

Alkuperäinen kirjoitus oli facebookissa Isänpäivänä, pyynnöstänne myös tänne. Kiitos palautteistanne ja tarinoistanne <3 Kirjoitus oli itselleni hetki omien ajatusten ja muistojen äärellä. Mielessäni kävi myös, onko se liian henkilökohtainen.

Julkaisen sen nyt isäni syntymäpäivänä <3

Suru, suru on läsnä vaikka muuttaa muotoaan ja etenee jokaisella omaan tahtiinsa. Tietyt toimintamallit se aikoinaan synnytti, meni monta vuotta, ettemme perheen kesken soittaneet toisillemme “vääriin / ei tuttuihin aikoihin” koska se aina nosti pelon pintaan, ajatus puhelimeen vastatessa oli “mitä nyt”.

Edelleen huomaan noiden parin vuoden aiheuttaman pelon ja siihen liittyvät ajatukset ohjaavan toimintaani tai hyppäävän välillä esille, tiedostan ne jo kuitenkin. Tiedostamisen jälkeen niiden muuttaminen on helpompaa. Ajan kanssa.

Tämän tarinan tarkoitus ei ole tuottaa surua vaan jakaa muistoja <3

Ihania arjen hetkiä,

Katja

Hyvää Isänpäivää kaikille🎂
Omalleni 🌤

Kun isäni kuoli kesken työpäivän 14 vuotta sitten, tehden aina ahkerasti töitä ja ilman valitusta ajatuksella, että sitten lomalla ja eläkkeellä on aikaa tehdä asioita joita haluaa. ”Eläkkeellä sitten… ” Sitä päivää ei ikinä tullut.
Opin, että elä tässä hetkessä, tee jokaisesta päivästä juuri se päivä jonka haluat. 

Isoisäni, äidin puolelta, kuoli kymmenen vuotta isääni aiemmin, myös kesken työpäivän, päiväunilla kotonaan. Illalla Suomi voitti Maailmanmestaruuden jääkiekossa jonka hän todella olisi intohimoisena kannattajana halunnut nähdä. Häneltä, hänen työtään pikkuisesta asti seuranneena opin kunnioituksen asiakkaita kohtaan. 
Hän myös ehti käydä katsomassa yhden jääkiekko pelini joka pelattiin Lohjalla, hieman lähempänä heidän kotia.

Toinen isoisäni kuoli asuessani amerikassa, josta lensin hautajaisiin, siihen asti olin heidän kanssaan todella läheinen. Hän kantoi aina mukanaan sodan muistoja, se vain näkyi kaikessa. Häneltä opin, että päästä suru ulos, älä kanna sitä mukanasi, muuten se vain kasvaa sisälläsi vieden ilon.

Koska meillä oli vuosi jossa isäni kuoleman jälkeen tuli samaan vuoteen yhteensä viidet yllättävät hautajaiset, vajaassa kahdessa vuodessa kahdeksat niin en voi jättää mainitsematta kahta tärkeää hahmoa ex mieheni puolelta jotka olivat kuolemaansa saakka tärkeitä perheellemme.

Exmieheni isä, hän kuoli ”mökillään” nukkuen yöllä, häneltä kannan mukanani kuinka hän yritti aina sanoa ”antakaa aikaa parisuhteelle, toisen kunnioitus”. Suhde vaatii aina molemmilta aikaa. Kuten huomattiin, meillä vuodet olivat liian raskaat, mutta neuvon tärkeyttä se ei muuta.

Exmieheni isoisä, joutui vaikean päätöksen eteen jossa leikkaus oli valinta joka ei auttanut. Otin silloin sairaanhoitajana keikkavuorot hänen sairaaloihinsa jotta pystyin olemaan paikalla. Hänen rauhallisuutensa jopa tuossa tilanteessa, ja taito tehdä käsillä kauniita asioita, sekä toisten muistaminen, vieläkin kun siihen tarvitsi apua ovat asioita joita kannan mukanani. 

Joskus mielessäni oli katkeruus varsinkin isäni puolesta ja lasteni puolesta, kaikkien näiden hienojen ihmisten poistumisesta lasteni elämästä niin aikaisin. Mutta koska ne ovat asioita joita en voi muuttaa, voin vain pitää heidän muistonsa ja oppinsa elossa. Oppia elämään surun kanssa ja päästämään irti.

Nautitaan siis päivästä ja ympärillämme olevista ihmisistä, kiitos kaikille itseäni lähellä oleville, olette tärkeitä.
❤️Riippumatta päivästä ❤️
Onnea myös lasteni isälle, Hyvää Isänpäivää! Nuo kaksi nuorta aikuista, meidän pienet, ovat mainioita ja rakkaita 

Katja - Pasanen - blogi

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

LinkedIn Katja Pasanen.

Kuvat: Katja Pasanen

Facebooktwitterlinkedin