“Tänään puen ruman paidan”

”Sinulla on kaunis paita!”

Kiitoksen sijaan vastataan usein ”tämä on tälläinen vanha” , “ostin alennuksesta” tai muuta vastaavaa. Sitähän ei kysytty. Selityksen sijaan riittäisi  ”Kiitos” tai ”Kiitos, tykkään myös”.

Todennäköisesti kukaan ei aamulla mieti, että laitanpa tänään tämän vanhan ruman alennuspaidan päälle vaan valitsemme vaatteen josta sillä hetkellä pidämme. Kun vaatetta kehutaan, miten kuuntelet kehut?

Miksi sitten toimimme näin?

Emme ehkä ole tottuneet kehuihin ja muistamme sananlaskut kuten ”ylpeys käy lankeumuksen edelle” , “kuka kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa” tai pelkäämme olevamme itserakkaita, jos olemme tyytyväisiä kehuista. Mutta onneksi, kuten kaikkia taitoja, myös itseluottamusta, itsetuntemusta,itsevarmuutta voi harjoitella.

Mieti siis miksi selittelet kiitoksen sijaan. Miten toisella tavalla voisit vastata?

Toiseksi miten autat muita oppimaan samaa? Ehkä esimerkiksi kehumalla, kun näet kauniin paidan tai ihanan uuden hiustyylin niin uskallat sanoa siitä. Ei maksa mitään ja voit luoda itsellesi uuden rutiinin.  Mutta kehun saajalle todennäköisesti vaikutusta. Huomaa hyvä 🙂

Uskomus ja sisäinen puhe

Näin erään vanhuksen seinällä vanhan kirjailun taulun ”Opi kärsimään valittamatta”.  Mikä tunne sinulle tulee tuosta lauseesta?

Itse koen, että se sisältää olettamuksen, että kärsimystä tulee. Kun heräät joka aamu lukien lausetta automaattisestikin, niin millä tunteella heräät? Verrattuna esimerkiksi, jos lukisit taulusta ”Opin kokemuksista” tai “Ihana aamu” tai muuta sellaista.

Meillä on paljon asioita joita toistamme tiedostamattakin ja jotka ohjaavat toimintaamme. Uskomuksia. Yhdessäkin saatamme jakaa uskomuksia. Meidän suvussamme on huono matikkapää tai kielipää, joten en voi tai osaa jotakin. Uskallus yrittää uudelleen unohtuu. Kurkkaa Norsuntarina tästä.

Varsinkin nuorissa urheilijoissa, joilla on kovat tavoitteet ja halu kehittyä, näkyy tällä hetkellä usein yhteinen piirre. Vaikeus olla tyytyväinen hyvistä suorituksista. ”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen” on kääntynyt nuoren mielessä ettei uskalla olla mistään tyytyväinen. Ajatus vaikeuttaa kehittymistä ja  unohdetaan, että onnistuneen suorituksen tunnistaminen ei vie pois tunnistaa kehitettävää ominaisuutta, päinvastoin. Tätä aihetta sivusinkin joskus Litmasen esimerkin avulla. Litmanen on kertonut kuinka arvioi juurikin onnistumisen ja kehittämisen kautta omia taitojaan. Asiaa sivuttu Tavoite blogin yhteydessä.

 “Jos mä olen jonkun tason saavuttanut jollain osa-alueella niin yritän parempaa.”  Litmanen

 

Olen hyvä…

Täytyy siis ensi tunnistaa missä on ja olla tyytyväinen.

Päästään siis lempiaiheeseeni, missä olet hyvä?

”Olen hyvä….”

Listaa kaikki suihkusta laulamisesta työhön ja arkeen. Kun tunnistat itsessäsi, kehujen vastaanottaminen helpottuu. Samalla voit auttaa muita heidän oppimisessaan ja jakaa hyviä asioita. Kurkaa aiempia kirjoituksiani eri tavoista jakaa hyviä asioita muille.

 

Pue tänään lempipaitasi ja kuuntele kehut!

Mahtavia hetkiä hyvien asioiden parissa,

Tunne tarttuu,

Katja

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta. Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.  Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. Palvelu ProCoachK  lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi. LinkedIn Katja Pasanen.

 

Facebooktwitterlinkedin