Joulun kalenteri

Vieraskynä: Janika Julia Rosamaria

“Mietin yksi päivä mikä joulusta tekee niin ihmeellisen, että sille omistetaan kokonainen kuukausi”

Vuosi on vierähtänyt nopeasti ja on taas joulukalenterin aika. 
Haluan kertoa pienen pohdinnan ennen kuin päästään kysymykseen, jota haluaisin kysyä teiltä. 
Mietin yksi päivä mikä joulusta tekee niin ihmeellisen, että sille omistetaan kokonainen kuukausi ja luodaan aivan ikioma kalenteri, vaikka varmasti ihan normaali kalenterikin laskee joulukuun päivät oikein. Miten yhdelle juhlalle on omistettu niin paljon, että kokonaisen kuukauden kaikki asiat pyörivät tämän yhden juhlan ympärillä, tai ainakin siltä minun elämässäni tuntuu, kun kuuntelen kauppakeskuksen karun kolkossa parkkihallissa kaikuvia joululauluja. Aika kova kontrasti, jos minulta kysytään.
Joululauluja onnesta ja lämmöstä ja samaan aikaan betoninen harmaa loskaan hukkuva parkkihalli. Sama jatkuu kauppakeskuksessa, mutta vain terävämpänä ja selkeämpänä äänenä, johon yhdistyy nyt visuaalinen puoli eli ne pikku tuikkuvalot, joita pistetään ihan joka ikiseen esineeseen, joka vain sattuu olemaan lähellä pistoketta tai jatkojohtoa tai jatkojohtoa, joka yltää toiseen jatkojohtoon.
En valita, vaikka se saattaa siltä kuulostaa. Ihmettelen vain. 

vieraskynä

Pimeässä hohtavia koteja

Lause, näen pelkkää punaista, on yleensä kuvainnollinen tapa sanoa olevansa vihainen, mutta tähän aikaan vuodesta juuri tässä yhdessä erityisessä kuukaudessa se tarkoittaa melkeinpä sen vastakohtaa. Eikä se oikeastaan ole niin kauhean kuvainnollineen vain oikeastaan suora ja erittäin näkyvä fakta. Kotimatkalla katselen pimeässä hohtavia koteja. Tai tarkennettuna parvekkeita, joihin on viritetty mahdollisimman näkyvästi näitä aikaisemmin mainitsemiani tuikkivia pikku valolankoja.

“Tunnelmastahan tässä on kyse”

On oikeastaan aika suloista, kuinka me ihmiset haluamme koristella omat parvekkeemme tai pihamme pienillä hohtavilla valopilkuilla ja näyttää naapureillemme olevamme sisäistäneen hieman joulun tunnelmaa. Ja tunnelmastahan tässä on kyse. Mutta mitä se joulun tunnelma oikeastaan on, sen lisäksi kuin tuikkiva mahdollisesti jopa vilkkuvia värikkäitä pieni lamppuja rivissä ja joululauluja karussa parkkihallissa. Miksi ne ovat niin erityisiä meille, vaikka eivät olekaan oikeastaan mitään niin kauhean ihmeellistä.
Joulun tunnelma. Mutustelen sanaa. Mitä se on minulle? 
Ensimmäisenä tulee mieleen tunne ja tunnenkin sen olevan ehkä oikea tapa ajatella asiaa. Tunne siitä odotuksesta, joka itselle on joulussa tärkeinä. Tunne odotuksesta, että kohta istun ruokapöydässä minulle rakkaan perheeni kanssa yhdessä, ilman että kenelläkään on kiire mihinkään (joka meidän perheessämme on valitettavan harvinaista normi). Tiedän että kaikki pöydässä istuvat odottavat samaa yhtä paljon kuin minä ja tiedän mitä se merkitsee.
Mieleeni tulee punainen pöytäliina ja servietit, no sehän selittää miksi tunsin lämpöä nähdessäni punaisia joulunauhoja kauppakeskuksessa. Ne toivat mieleen jokavuotiset hauskat joulupöytäkeskustelut ja hetkonen, tuikkivat valothan muistuttavat aivan joulukuusen oksilla olevia kynttilöittä, jotka valaisevat, kun koetamme tuskallisesti ottaa meistä yhteiskuvaa ilman että kuvaajamme (yleensä äitini) osaa käyttää kameran itselaukaisevaa kuvaus nappia ja juosta tarpeeksi nopeasti jo liian täyteen ahdetun sohvalla istuvan ja linssiludeja täynnä olevan perheen väliin. Tämä kuvausprojekti on muuten aika tuskallinen projekti sillä koetapa itse ottaa kuvaa henkilöistä, jotka tykkäävät irvistää vuorotellen joka kuvassa. Tämä hidastaa huomattavasti projektia mutten muuttaisi mitään, sillä mieleen tulvii muistoja joululauluista, joita soitamme koko joulun ajan taustalla, ne samat, joita kuulen parkkihallissa. Ne kaikki muistuttavat tunteesta, jonka tunnen jouluna. Lämpö, turva, rauha, onnellisuus, pieni kaaos ja kiitollisuus.

“Lämpö, turva, rauha, onnellisuus, pieni kaaos ja kiitollisuus.”

Ne ovat minulle vahvimmat joulun tunteet ja mikä tahansa, joka muistuttaa minua niistä hetkistä luovat joulun tunnelmaa. Oli se sitten kotona tai vaikka bussipysäkillä. Ne tuovat mielikuvia ja tunnelmaa jostain minulle tärkeästä. Mutta mennäänpäs sitten siihen kysymykseen ennen kuin pääsen kertomaan liikaa perheemme hassuista perinteistä ja paljastamaan liikaa hauskoja yksityiskohtia….
Mitkä asiat tuovat sinulle joulun tunnelmaa ja miksi? Mitä on sinulle joulun tunnelma? 
 
Terkuin,
Janika 
Vieraskynä -sarja on tekstejä jotka nousevat kirjoittajien arjesta. Jos haluat jakaa kirjoituksiasi ole yhteydessä Katjaan.
Ylläpitäjän huomautus: Ei voi olla hymyilemättä kun näin vieraskynä kirjoituksen allekirjoituksen, koko nimeä käytin lasten ollessa pieniä laulaessa unilaulua, tietyissä muissa tilanteissa ja komentaessani tiukasti 😀 Muistot >3 Ihanaa joulun odotusta, Katja
Facebooktwitterlinkedin