”Nauru on ilon kuplia jotka karkaavat ulos kehosta.”
CV, tuo työelämästä tuttu ansioluettelo jonka avulla pitää erottua edukseen, ja muista. Olla samaan aikaan laaja ja helposti luettava. Täynnä kokemusta ja oppia. Olemme tottuneet kirjoittamaan ansioluetteloon asioita joita olemme opiskelleet ja tehneet. Ansioluettelo. Sanotaan, että se kertoo tekijästään selkeästi yhteen koottuna. Kyllä, mutta vain osan.
Tarina
Jos alamme miettimään arkeamme ja sitä, että kirjoittaisimme arjen CV:n muotoiseksi, niin mitä siinä olisi. Mistä asioista se koostuu? Millainen on tarina ansioluettelon taustalla? Millainen olisi sinun arjen cv?
Mitä asioita haluaisit laittaa siihen nyt ja mitä tulevaisuudessa? Mitä voit oppia joka päivä ja mitä olet oppinut?
Tykkään todeta, arjen uusia asioita kohdatessa, että tänäänkin opin jotain uutta. Usein oppi ei ole kirjatietoa vaan arjessa tapahtuvaa, ohi kiitävää oppimista. Jotain mitä unohdamme arvostaa. Joskus turhaa tietoa, joskus näkökulmaa tai arkea helpottavaa tietoa.
Oppiminen
Kirjoitin isänpäivänä mitä opin isältäni, isoisiltäni, exmieheni isältä ja isoisältä. Voit lukea sen tästä.
Kaikki oppihan elämässä ei ole mukavaa kuten ansioluettelon opinahjojen luettelo. Aika haavoittuvaakin on pysähtyä miettimään elämän käänteiden oppeja. Joskus ne ovat olleet surullisia ja toisinaan asioita joiden muistelu tuo edelleen hymyn huulille. Joskus on vaikea edes itselle myöntää ”hitsi, olisin voinut tehdä toisin” tai ”voi kun olisin …”. Oppimiseen kuuluu myös epäonnistumiset, sitä sivuttiin Itsekriittisyyden kirjoitelmastakin. Useimmiten kun tunnistamme oppimatkamme ylä-ja alamäet, pääsemme eteenpäin, vahvempana, luoden lisää kohtia arjen CV:hen.
Rooli ja tapa toimia
Katselin sunnuntaina näyttelijä Anu Sinisalon haastattelua. Siinä oli hän totesi ”Roolihahmoon sukeltaminen on kuin seikkailu.”
Rooli ja tapa toimia. Olemme arjessa eri rooleissa. Käyttäydymme niissä eri tavalla, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän eri tavalla kuin toiset. Arjen rohkeudesta löydät aiemman kirjoituksen tästä ja toisen alla olevasta kirjoituksesta. Blogi jatkuu linkin jälkeen.
“Rohkeinta mitä olen tehnyt, on ollut uskoa itseen silloin kun kukaan muu ei uskonut.”
”Hyvä arki on… sellaista ettet tarvitse siitä lomaa.”
Arki
Kun voimme itse määrittää arkemme sisällön niin mistä haluat, että koostuu sinun arjen CV?Mitä opit ja mistä olet ylpeä? Keitä siihen kuuluu?
Kuten tänä keväänä olemme huomanneet, ”tavallinen arki” voikin olla luksusta jota kaipaamme. Tehdään siis tästä päivästä sellainen ettei huomenna tarvitse jossitella.
Ps. ja jos arki ei ole nyt ihan sitä mitä haluat ja lähdet muuttamaan sitä niin anna itsellesi aikaa. Näin kaksi loistavaa lausahdusta jossain (enkä tiedä kenelle kiitokset niistä kuuluvat) ”Anna itsellesi aikaa, mikään luonnossakaan ei kuki ympäri vuoden” eli välillä asiat eivät vain suju ja se on ok. Toinen oli, että asenne ei ratkaise kaikkea, mutta iso merkitys sillä on. Luota itseesi ja nauti arjesta!
Ihanaa arkea,
Katja
Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.
Mielen Pelikirja Valmentavasta johtamisesta sekä Urheilijan mielen pelikirja ilmestyy vuonna 2020 Basam Books kustantamana.
Luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.
Kirjoittaja toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.
Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. Palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.