Isänpäivä

Alkuperäinen kirjoitus oli facebookissa Isänpäivänä, pyynnöstänne myös tänne. Kiitos palautteistanne ja tarinoistanne <3 Kirjoitus oli itselleni hetki omien ajatusten ja muistojen äärellä. Mielessäni kävi myös, onko se liian henkilökohtainen.

Julkaisen sen nyt isäni syntymäpäivänä <3

Suru, suru on läsnä vaikka muuttaa muotoaan ja etenee jokaisella omaan tahtiinsa. Tietyt toimintamallit se aikoinaan synnytti, meni monta vuotta, ettemme perheen kesken soittaneet toisillemme “vääriin / ei tuttuihin aikoihin” koska se aina nosti pelon pintaan, ajatus puhelimeen vastatessa oli “mitä nyt”.

Edelleen huomaan noiden parin vuoden aiheuttaman pelon ja siihen liittyvät ajatukset ohjaavan toimintaani tai hyppäävän välillä esille, tiedostan ne jo kuitenkin. Tiedostamisen jälkeen niiden muuttaminen on helpompaa. Ajan kanssa.

Tämän tarinan tarkoitus ei ole tuottaa surua vaan jakaa muistoja <3

Ihania arjen hetkiä,

Katja

Hyvää Isänpäivää kaikille🎂
Omalleni 🌤

Kun isäni kuoli kesken työpäivän 14 vuotta sitten, tehden aina ahkerasti töitä ja ilman valitusta ajatuksella, että sitten lomalla ja eläkkeellä on aikaa tehdä asioita joita haluaa. ”Eläkkeellä sitten… ” Sitä päivää ei ikinä tullut.
Opin, että elä tässä hetkessä, tee jokaisesta päivästä juuri se päivä jonka haluat. 

Isoisäni, äidin puolelta, kuoli kymmenen vuotta isääni aiemmin, myös kesken työpäivän, päiväunilla kotonaan. Illalla Suomi voitti Maailmanmestaruuden jääkiekossa jonka hän todella olisi intohimoisena kannattajana halunnut nähdä. Häneltä, hänen työtään pikkuisesta asti seuranneena opin kunnioituksen asiakkaita kohtaan. 
Hän myös ehti käydä katsomassa yhden jääkiekko pelini joka pelattiin Lohjalla, hieman lähempänä heidän kotia.

Toinen isoisäni kuoli asuessani amerikassa, josta lensin hautajaisiin, siihen asti olin heidän kanssaan todella läheinen. Hän kantoi aina mukanaan sodan muistoja, se vain näkyi kaikessa. Häneltä opin, että päästä suru ulos, älä kanna sitä mukanasi, muuten se vain kasvaa sisälläsi vieden ilon.

Koska meillä oli vuosi jossa isäni kuoleman jälkeen tuli samaan vuoteen yhteensä viidet yllättävät hautajaiset, vajaassa kahdessa vuodessa kahdeksat niin en voi jättää mainitsematta kahta tärkeää hahmoa ex mieheni puolelta jotka olivat kuolemaansa saakka tärkeitä perheellemme.

Exmieheni isä, hän kuoli ”mökillään” nukkuen yöllä, häneltä kannan mukanani kuinka hän yritti aina sanoa ”antakaa aikaa parisuhteelle, toisen kunnioitus”. Suhde vaatii aina molemmilta aikaa. Kuten huomattiin, meillä vuodet olivat liian raskaat, mutta neuvon tärkeyttä se ei muuta.

Exmieheni isoisä, joutui vaikean päätöksen eteen jossa leikkaus oli valinta joka ei auttanut. Otin silloin sairaanhoitajana keikkavuorot hänen sairaaloihinsa jotta pystyin olemaan paikalla. Hänen rauhallisuutensa jopa tuossa tilanteessa, ja taito tehdä käsillä kauniita asioita, sekä toisten muistaminen, vieläkin kun siihen tarvitsi apua ovat asioita joita kannan mukanani. 

Joskus mielessäni oli katkeruus varsinkin isäni puolesta ja lasteni puolesta, kaikkien näiden hienojen ihmisten poistumisesta lasteni elämästä niin aikaisin. Mutta koska ne ovat asioita joita en voi muuttaa, voin vain pitää heidän muistonsa ja oppinsa elossa. Oppia elämään surun kanssa ja päästämään irti.

Nautitaan siis päivästä ja ympärillämme olevista ihmisistä, kiitos kaikille itseäni lähellä oleville, olette tärkeitä.
❤️Riippumatta päivästä ❤️
Onnea myös lasteni isälle, Hyvää Isänpäivää! Nuo kaksi nuorta aikuista, meidän pienet, ovat mainioita ja rakkaita 

Katja - Pasanen - blogi

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

LinkedIn Katja Pasanen.

Kuvat: Katja Pasanen

Facebooktwitterlinkedin