Julkaistu LinkedIn 6.9.2016
Muistatko kun lapsena leikittiin rikkinäistä puhelinta?
Kuinka paljon sana muuttui matkalla kulkiessaan jonon päähän. Joskus arki tuntuu rikkinäiseltä puhelimelta. Viesti saapuu perille erilaisena kuin se on tarkoitettu.Tai toinen ymmärtää asian aivan eri tavalla kuin sinä olit sen tarkoittanut.
Meitä viestijöitä ja vastaanottajia on erilaisia. Siinä missä toinen sisäistää kuulemalla ja saattaa kuunnellessaan katsella pois sinusta (jotta voi keskittyä) saatat sinä miettiä loukkaantuneena miksei hän kuuntele. Eikö häntä kiinnosta mitä kerrot.
Toisaalta taas joku saattaa naputtaa kynää samalla kuin puhut tai räplätä paperinreunaa, hän keskittyy sillä tavalla. Saattaa olla, että jos hän ei räpläisi, hän ei kuulisi.
Tiedätkö itse, millainen viestijä olet? Milloin olet läsnä ja milloin fokuksesi karkaa? ”Puhu äänellä jonka kuulen.” Mieti siis millainen viestijä olet. Entä työtoverisi? Perheesi?
Yksi karkea, mutta suuntaa antava tapa on kuunnella miten toinen viestii, esimerkiksi mitä sanoja hän käyttää.
- ”Kuulostaa siltä, että idea toimii.”
- ”Tuntuu siltä, että idea toimii.”
- ”Näyttää siltä, että idea toimii.”
Ensimmäinen vuorovaikuttaa kuulemalla, toinen tekemällä/kokemalla ja kolmas näkevällä. Aika karkea linjanveto, mutta suuntaa antava. Sanojen ja äänen lisäksi vaikuttaa millä nopeudella puhut.
Varsinkin työyhteisöissä on jo totuttu käyttämään erilaisia testejä ja mittareita joilla kartoitetaan viestijätyylit työpaikalla. Tarkoituksena hahmottaa eri työntekijöiden luontainen tapa käyttäytyä eli käyttäytymis- /vuorovaikutustyyli tarkoittaa sellaista tapaa toimia joka vie meiltä vähiten keskittymistä ja energiaa. Auttaa sinua hahmottamaan toimitko sillä tavoin kuin ajattelet ja miten voit siihen vaikuttaa. Tämä on juuri se näkökulma miksi lähdin tekemään valmentajille työkalua eli seuraavaa steppiä tästä. Kun tiedostat oman tapasi vuorovaikuttaa, niin pystyt vaikuttamaan viestiisi. Motivoida ja Innostaa, saada viestisi perille kuten olet tarkoittanut.
Avatkaa sanoja ja viestintätyylejänne. Miettikää lauseita ja sanoja joita käytätte paljon. Voi olla, että seuraavalla kerralla Puhut Äänellä jonka Kuulen.
Myöhemmin kirjoituksissani palaan aiheeseen miten puhut itsellesi, miten saat itsestäsi enemmän irti. Millaisia sanoja ja lauseita voit käyttää eli miten viestit itsesi kanssa.
Kirjoittaja on Ammattivalmentaja joka tehnyt töitä urheilumaailmassa toista vuosikymmentä. Kysy lisää henkisestä valmennuksesta joukkueellesi tai työyhteisöösi:
katja@procoachk.com ja tutustu hieman muutoksen alla oleviin sivuihin: