Ajatonta ja odotusta

Joskus ainoa mitä voi tehdä on odottaa.

Riippuen mitä odottaa niin tunteet odottamisen ympärillä saattaa vaihdella kauhusta, onneen tai pelkoon.

Silloin aika tuntuu pitkältä, kuten sanontakin kuuluu.

Olen keväällä miettinyt paljon odottamista ja kuvan kirjoitus kuvaa yhtä odotusta. Tilannetta jossa olen enemmän kauhuissani, odottaessani tietoa lapseni voinnista.

Waiting, Time

Aika

Mutta miten me näemme ajan arjessa?

Viikonloppuna ollessani kurssilla määrittelimme omia aika käsityksiä ja vertasimme niitä toistemme ajatuksiin. Siinä missä toiselle Pian– sana tarkoittaa joitakin minuutteja niin toiselle se tarkoitti useita tunteja tai ”niin pian kuin mahdollista”  oli tunnista kahteen päivään. Kuinka paljon avaamattomat määritelmät aiheuttavat turhaa ristiriitaa kotona tai työyhteisössä kun odotukset ja teot eivät kohtaa vain siksi, että määrittelemme käsitteen eri tavalla.

Kokeile tehdä tiimissäsi tai kotona seuraava harjoite ensin yksin ja sitten jakakaa määritelmänne. Kuinka pitkä aika minuuteissa/tunneissa/päivissä on seuraavat sanat:    Pian, Jonkin ajan päästä, Kohta, Heti, Niin pian kuin mahdollista, Nopeasti

Entä eroaako oma ajatuksesi ajasta eri rooleissa. Onko ”heti” eri töissä kuin kotona?

Millainen muutenkin  aika käsityksesi on? Sulje silmäsi ja mieti missä sijaitsee menneisyytesi ja tulevaisuutesi. Jos menneisyytesi ahdistaa aivan niskassa ja tulevaisuutesi kaukana niin halutessasi niitäkin pystyy muuttamaan niin, etteivät ne määritä nykyisyyttäsi.

Itselläni arki on täynnä paljon kaikkea, mutta parisuhdetta esimerkiksi ihan sanoittaessanikaan ” en ehdi nyt miettiä”. Miettiessäni harjoitteessa aika käsitystäni ja aikajanaani, konkreettisesti koin, että aika juoksee ohi ja olin aikajanallani yksin koska ”muut varastavat aikaani” tai ”aika valuu hukkaan”. Aika tylyn kuuloista ja eikä ihme, että on hieman kiireen tunne. Mutta se on tunne. Tunnetta voi muuttaa. Käsitystäni aikaan voin muuttaa. Viikonloppuna juuri puhuimme taas, että ajanhallinta on mielenhallintaa ja kuten Pirkka-Pekka Petelius aamutv:n haastattelussa keväällä totesi; “Kiire ja paljon tekemistä on eri asia”.

Meillä voi olla paljon asioita, mutta meillä ei tarvitse olla kiire.

Ihania hetkiä ja hallittua aikaa arkeen,

Katja

 

Ajatonta.

Tavatonta.

Mihin on matka?

Missä on aika?

Edessä, takana, sivulla…

Ahdistaa vai antaa tilaa?

Mielessä ei ole mitään vikaa

Vedä henkeä

Puhalla ulos

Siinä juuri oikea tulos

Ajatonta

Mielelle tilaa

Nyt on hyvä jatkaa

Ajatonta matkaa

Paljon ei ole kiire

Mielen viive

Pysähdy ja hengitä

Nyt on hyvä jatkaa,

Ajatonta matkaa.

Facebooktwitterlinkedin

Vastaa