Tunne

Katja Pasanen blogi

Julkaistu 6.4.2016 LinkedIn

Jaana Hautala kirjoitti blogissaan uskomuksista ja siitä, että pystymme itse vaikuttamaan mitkä uskomukset haluamme pitää mukana. http://oivaltamaan.fi/muutos-vaikeaa-onko/

Intouduin blogin luettuani miettimään asiaa vielä ja valitsin kuvan ajatellen,että heinät ovat hieman kuin uskomukset mielessä. Ne ”suodattavat” aikasempien kokemusten kautta tunteitamme ja mietteitämme, luovat ennakkotunnetta tapahtumiin.

Jäin itse miettimään myös itseluottamusta ja itsetuntemusta. Itsetuntemus auttaa tunnistamaan miten toimit tietyissä tilanteissa ja mitkä asiat aiheuttavat minkälaisia tunteita. Jos esiintyminen on epämieluisaa ja tilanne jännittää niin tunne saattaa olla kaikkea pelosta kipeään oloon. Taustalla saattaa olla uskomus tai muistikuva pieleen menneessä esityksestä joskus vuosia taaksepäin.

Kun tilanteen tiedostaa, harjoittaa itsensä pois niin tilanteesta saattaa tulla siedettävä tai neutraali tai ehkä jopa miellyttävä.

Mikä tilanne sinulla aiheuttaa epämiellyttävän tunteen? Mistä se johtuu? Miltä se tuntuu? Mitä keinoja sinulla on hoitaa tilanne?

Mieti tilannetta jossa olet itsevarma. Osaat asian vaikka miten päin. Miten menet sellaiseen tilanteeseen? Mitä tunnet? Miten suoriudut? Kun kuvittelet tilannetta vaikuttaako se tämän hetkiseen tunteeseesi? Todennäköisesti kyllä.

Tämän tyylisillä tunnetila harjoitteilla pystyt lähtemään muuttamaan negatiiviselta tuntuvaa tilannetta neutraalimmaksi. Ensin kuvitella epämiellyttävä tilanne ja tunne. Sitten kuvitella miten haluisi siellä toimia ja tuntea. Siirtää mukavaa tunnetta epämiellyttävältä tuntuvan tilanteen mielikuvaan. Lisää mielikuvaharjoitteista toisessa kirjoituksessa.

Mutta palaan vielä taaksepäin uskomuksiin, luomme ympärillemme uskomuksia tiedostamatta matkan varrella, itsellemme ja muille. Mietikin siis mitä uskomuksia haluat jakaa läheisillesi. Koulun käyntiin ”Meillä on huono kielipää” vai ”Hienoa, että olet innoissasi kieliopista. Minä voin auttaa sinua ja kerrata samalla itse”.

Itse olen miettinyt urheilumaailman uskomuksia ”oikeaan jalkaan ensin luistin” jne vaikutuksia tai onko niillä millaisia vaikutuksia. Tai kysymyksiä joita saatamme huomaamatta esittää kuten  ”Onko se sinun onnen Apina?” Tuleeko onni apinasta vai itsestä, samoin kuin taito tehdä jokin asia.

Lapsen uhmassa ”Mikä sinua pelottaa?” ”Mikä sinua suututtaa?” Jos lapsi etsii rajoja niin annatko hänelle valmiin tunteen vai tilaa kertoa hänen tunteestaan.

Nämä vain ajatuksia, mutta jos pysähdyt miettimään niin ainakin pystyt itse päättelemään mikä vaikuttaa mihinkin vai vaikuttaako mikään mihinkään eli muutatko toimintaasi vai et. Ei ole jälleenkään oikeaa tai väärää.

Mieti siis mitä tapoja ja tunteita haluat säilyttää ? Millaisia uskomuksia luoda ympärillesi? Mistä haluat luopua?

Aurinkoista kevätpäivää Sinulle!

Kirjoittaja Ammattivalmentaja. Toimii mentaalivalmentajana ja valmentaja mentorina henkisen valmennuksen osalta eri lajeissa jääkiekosta uintiin ja koripalloon sekä henkilökohtaisesti eri tasoisten urheilijoiden kanssa.

Yksi kolmesta osaajasta Voittajan Portaat- valmennuskonseptissa ja mukana Parasta Esille Sinusta – Valmentajille suunnatussa palvelussa.

http://www.procoachk.com/

Facebooktwitterlinkedin