Parasta Ennen.

Olen opiskelemassa NLP tekniikkaa lisää. Siellä heräsi jälleen  ajatuksia koskien tavoitteita ja unelmia. Tavoitteista ja niiden asetannasta puhuinkin jo jokunen hetki sitten kirjoituksessani, raapastaan aihetta vielä toiselta kulmalta.

Yritysmaailmassa Visio on jotain mitä kohti mennään, suurta, lähes saavuttamatonta. Missio on meidän arvot, osaamiset yms juuristo joka kasvattaa ja tukee yrityksen toimintaa. Väliin tulee palvelupolku tai strategia, mitä nimeä haluaa käyttää. Samaa teemme urheilussa, meillä on urheilijana unelma ja matkalla välitavoitteet ja kaikki pohjautuu intohimoon, arvoihin, asenteeseen. Joukkueena määrittelemme “motot” eli arvot ja tavoitteet miten toimimme ja mitä tavoittelemme kauden aikana.

Työelämässä meillä kaikilla on tällä hetkellä tavoitteita, strategioita sekä määritellyt yhteiset arvot ja visiot.  Mutta riippumatta mitä teemme ja missä, niin sinun jaksaminen on tärkeintä. Ilman sinua ne eivät toteudu. Ilman tekijöitä yksikään visio tai strategia ei etene. Jaksamista helpottaa, jos pystyt hahmottamaan omat missiosi ja visiosi, ei vain yrityksen.

Kaikki pohjautuu siis sinun arvoihin. Tietoisesti tai tiedostamatta pohjaat valintasi niihin. Jos joudut toimimaan niitä vastaan tuntuu pahalta.

Mitkä asiat siis ovat tärkeitä sinulle? Näistä määrittyy arvosi. Määritä 3-5 arvoa jotka sinulle tärkeitä. Ei tarvitse näyttää kenellekkään eli ole rehellinen. Anna arvo ajattelulle aikaa sillä olet arvokas.Tutkimusten mukaan ihmiset jotka tiedostavat arvonsa ja parantavat itsetuntemustaan voivat hyvin.

Kun olet valinnut arvosi, mieti: Miksi ne ovat sinulle tärkeitä? Ja mitä ne tarkoittavat sinulle? Onko se sinun arvosi vai joku minkä olet ottanut mukaan odotusten tai perittynä tullut?

Jos yksi arvosi on esimerkiksi Terveys. Mitä se tarkoittaa sinulle? Määrittele mitä Terveys merkitsee sinulle. Miltä sinusta tuntuu kun olet terve verraten siihen ettet olisi. Ja sitten isoin kysymys, mitä teet arjessa joka päivä, että toimit arvojasi tukien.

Välitietona wikipediaVatjan armo ja viron aru merkitsevät järkeä tai ymmärrystä ja Agricolalla arvo tarkoittaa arviotaarviointia.

Ota näiden arvojen pohjalta Tavoite. Jatketaan tässä esimerkissä Terveys- arvolla. Arvoihin liitetty tavoite saa liitoksen kautta motivaation.

Laita siis paperille mitä se sinulle tarkoittaa, miksi ja miltä se tuntuu. Miten se näkyy arjessasi joka päivä. Mitä siihen liittyy… liikunta, ruokavalio, rauhoittuminen, pysähtyminen vai mitä. Aikatauluta ne viikkoosi. Tutkimusten mukaan jo 10 minuuttiakin riittää muuttamaan hyvinvointia.

Kirjoitan myöhemmin puheesta itsellesi, mutta yksi huomio jo tässä kohtaa. Miten puhut tavoitteestasi mielessäsi tai ulospäin. Kokeillaan, millainen tunne liittyy “Jos kävelen hengästymättä rappuset, tunnen oloni terveeksi.” Miltä tuntuu? Kokeile sitten millainen tunne tulee; “Kun kävelen hengästymättä rappuset, tunnen oloni terveeksi.” Kumpi tuntui voimakkaammalle?  Miten puhut vaikuttaa tulokseen, tästä lisää myöhemmin.

Milloin haluat olla tavoitteessasi. Jokin konkreettinen määritelmä. Rappuset hengästyttämättä tai -3kg. Laita tavoitteellesi eräpäivä. Tämä on lupaus itsellesi.

Sitten ei tarvitsekkaan muuta kuin laittaa tahdonvoimalihas käyttöön. JVG laulaa, että huominen on huomenna niin älä jää “suorittamaan unelmointia” vaan astu kohti sitä. Tunne miltä tuntuu sen jälkeen kun olet käynyt kävelyllä tai salilla siinä vaiheessa kun painovoima vetää sohvalle. Tekemisen jälkeen pysähdy miettimään tunnetta jonka tekeminen sai aikaan. Älä suorita vaan pysähdy ja ota energia.

Toimi arvojesi ja tavoitteidesi mukaan niin huomaat,että nautit matkasta, hiki on onnen pisaroita, ja Parasta ennen – päiväys onkin aika kaukana.

ps. Jos ohjaat/johdat/valmennat jotain tiimiä niin mitä paremmin tunnet ryhmäsi tai joukkueesi henkilökohtaiset arvot sitä paremmin pystyt heitä innostamaan ja motivoimaan, luomaan oikeanlaista energiaa. Arvokasta siis.

Facebooktwitterlinkedin

Vastaa