Mestarin asenne

”Luulisi, että urheilun maailmassa olisi välttämätöntä ymmärtää harjoittelun ja kehittymisen välinen suhde, samoin kuin mielen ja saavutusten välinen suhde, ja lakata jankuttamasta synnynnäisistä fyysisistä lahjoista.” Ote Carol Dweckin Mindset kirjasta.

Tässä blogissa tarkastelemme hänen kirjoitustaan mestarin asenteesta. Siinä missä edellisessä kirjoituksessa oli aiheena turvallisuus ja pelko, pelko epäonnistumisesta toi mukanaan motivaation valmistautumiseen sekä myös sattumiin, niin tässä olemme asenteen vaikutuksen äärellä.

Luonnonlahjakkuus ja Hankittu kyky

Arvostammeko toista ominaisuutta enemmän kuin toista?

Onko lahjakkuus hienompaa kuin hankittu taito?

Kirjan mukaan arvostamme lahjakkuutta. Itse koen, että arvostan ja, että yleisesti arvostus on muuttunut niin, että arvostamme asennetta enemmän kuin sitä miten taito on saavutettu.

Kun lahjakkuudet tekevät töitä lahjakkuudesta huolimatta he kehittyvät, mutta samoin tekee henkilö joka tietoisesti harjoittaa taitoa vähemmällä lahjakkuudella.

Carol Dweck onkin tunnettu puheestaan luonteenlaadusta. Millaisen asenteen omaamme ja miten se vaikuttaa reaktioomme kohdata asioita.

”Luonteenlujuuden avulla on mahdollista päästä huipulle ja pysyä siellä.” C.Dweck

John Wooden, ”Uskon, että kyky voi viedä huipulle, mutta siellä pysymiseen vaaditaan luonnetta.”

Mitä siis on kasvun asenne?

Olen kirjoittanut kasvun asenteesta aiemminkin, voit lukea tästä, Kasvun asenne ajattelutapana.

Tässä Dweckin listaus Mestarin mieleksi, vapaasti lyhenneltynä.

Mestarin mieli, ajatusmaailma:

  • Menestyksen tunne tulee kun oppii, kehittyy ja tekee parhaansa.
  • Epäonnistumiset antavat tietoa jota tarvitaan menestymiseen.
  • Onnistumisen jälkeen menestyksen prosessista pidetään kiinni.

Tämä on ollut yksi lähtökohtani myös ProCoachK -työkalun tekemisessä. Sen lisäksi, että auttaa valmentajaa kehittymään sekä antaa urheilijoille keinon tunnistaa omia tapojaan toimia sekä mahdollisuuden anonyymisti vaikuttaa, niin löytää tekijät jotka vaikuttavat menestykseen. Tunnistaa. Huomata mikä omassa toiminnassa tukee asioita jotka vaikuttavat menestymiseen. Ei ole yhtä tapaa pelata tai valmentaa, pääasia, että löydät oman tapasi saaden itsestäsi esille sen mitä haluat ja pystyt ylläpitämään sitä. Riippumatta roolista, pelaaja tai valmentaja. Oppia niin onnistumisista kuin epäonnistumisista ja sitten tuetaan menestyksen prosessia.

”Kasvun asenteen omaksuneet urheilijat kokevat menestyvänsä oppiessaan ja kehittyessään”, kirjassa todetaan.

Kuinka paljon mukavampi on harjoitella kun harjoittelusta ja oppimisesta saa jo onnistumisen kokemuksen. Todennäköisesti se näkyy nopeasti tuloksissakin. Sama pätee urheilijoiden lisäksi valmentajiin ja jälleen riippumatta ympäristöstä, myös työyhteisöihin.

Siitä pääsemmekin motivaatiotekijöiden ruokkimiseen, mutta niistä toisella kertaa. Aiemmat kirjoitukset motivaatiosta löydät sivun listasta. Mutta pysähdy miettimään mistä sinun onnistumisen tunne syntyy? Samaa kysyin urheilijoilta, valmentajilta ja johtajilta Mielen Pelikirjan haastatteluissa. Tärkeä, vaikkakin vaikea asia miettiä, ja sitten vielä miten sen huomaa arjessa.

Ihanaa mestarin asennetta, missä kuljetkin,

Yhdessä enemmän,

Katja

Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta.

Mielen Pelikirja Valmentavasta johtamisesta sekä Urheilijan mielen pelikirja ilmestyvät toukokuussa 2020 Basam Books kustantamana.

Hän luennoi yrityksissä ja tapahtumissa, kouluttaa tiimejä, esimiehiä ja johtajia urheilun näkökulmasta.

Kirjoittaja toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon.

Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. ProCoachK -palvelu lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi.

Tulossa toukokuu 2020
Facebooktwitterlinkedin