Kirjoitus on osa Katjan joulukalenterin juttusarjaa jossa keskitytään päivät 1-6 Urheilijaan, 7-12 Aktiiviseen kuntoilijaan, 13-18 Valmentajaan ja 19-24 vanhempaan/perheeseen ja pääkohdat joulukuun kirjoituksista yrityksen ja työelämän arkeen löydät joulukuun aikana mm. Seitti.pro blogista.
Urheilijan näkökulma: Tavoite
Aiempia kirjoituksia tavoitteesta on jo mm. Pääkallossa julkaistu ”Mitä tekisit jo tietäisit ettet voi epäonnistua” ja Tavoite blogikirjoitus. Emme lähde siis palaamaan niihin syvemmin vain kertauksena:
- Määritä tavoite
- Missä olet nyt
- Millainen haluat olla
- Mieti mitä se vaatii
- Laita ne arjen suunnitelmaan ( yksi -kaksi uutta tavoitetta tukevaa rutiinia) ja huomio tsekkaukset eli välitavoitteet.
- Toteuta
- Nauti
Voit miettiä miksi haluat saavuttaa tavoitteen. Miksi auttaa tekemään asiat silloinkin kun ei ole se ”aurinkoisin päivä” eli motivaation tehdä asian. Miltä tuntuu saavuttaa tavoite kuin olisit sen jo saavuttanut, siitä lisää myös mielikuvaharjoittelun osuudessa.
Tavoitteen määrittelyssä ole tarkka, teen parhaani joka päivä, käyn vetelemässä aina kun ehdin, luen enemmän kuin aiemmin eivät ole tavoitteita. Kun määrität tarkan tavoitteen ja mitä teet, on vaikutus aivan eri. Vedän 50 hyvää vetoa 3x viikossa tai luen tunnin joka päivä, teen venyttelyja omatoimisesti 5 x viikossa 15 minuuttia ovat esimerkkejä selkeästä tavoitteesta. Mieti siis mitä tavoittelet ja mitä olet valmis tekemään sen eteen. Sinä päätät.
Kaikki tekeminen täytyy siis lähteä sinusta. kukaan ei voi tehdä asioita puolestasi. Auttaa voi ja apua kannattaakin pyytää, mutta itse työn teet sinä. Ota vastuu omasta urheilijan arjestasi. Opettele myös olemaan tyytyväinen hyvistä suorituksista. Onnistumisen hyväksyntä ja tyytyväisyys onnistumisesta ei tarkoita sitä, ettei haluaisi kehittyä lisää tai olisi ylpeä. Onnistumisten tunnistamisella saadaan tuettua ja vahvistettua urheilijan suoritustunnetta, rutiineja ja erilaisia muita työkaluja joita voi käyttää tarvittaessa tunnemuutosta. Uskalla siis olla tyytyväinen onnistumisiin.
Tavoitteen tulee innostaa sinua ja antaa sinulle energiaa. Se on jotain minkä eteen haluat tehdä asioita sekä jättää tekemättä joitakin asioita jotka eivät tue tavoitettasi. Et puske sitä kohti uhraamalla lepopäiväsi tai palautumisesi vaan tiedät, että ne ovat yhtä iso osa kohti tavoitetta menoa kuin harjoittelukin.
Palautuminen ja harjoittelu oikeassa suhteessa on kuin bensaa autossa, ilman sitä ei pääse eteenpäin. Hoida siis vammat ja muut kuntoon ja auta kehoaisi vastaanottamaan kehittyminen.
Jos pystyt voit seurata miten joku tavoitteen saavuttanut tekevät asioita, mitä vaatii päästä huipulle. Sinun täytyy uskoa itse saavuttavasi tavoitteet.
Erään joukkueen kopissa eräällä kaudella soi Selviytyjä, Superstefu voitto pelien jälkeen ”…tähän on tultu, tähän mä oon treenannu otetaan selvää mihin asti se kantaa mut nykypäivän gladiaattori fiilis mut en olis mitään ilman mun toista tiimii yhdes kaadetaan, yhdes haastetaan, yhdes hävitään, yhdes voitetaan.” … Yhdessä ja Yksin, luota itseesi ja nauti matkasta, huomenna jatketaan 🙂
Huomenna aiheena suoritustunne ja sitten mielikuvaharjoittelu. Muutaman ensimmäisen kirjoituksen jälkeen päivittäiset kirjoitukset siirtyvät joulukalenterin tilaajille. Blogi sivulle ilmestyy viikoittain kooste päivittäisistä kirjeistä. Linkki jolla voit liittyä joulukalenterilistalle niin saat kirjeen postiisi joka päivä.
Ihanaa joulun odotusta!
Katja
Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta. Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon. Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. Palvelu ProCoachK lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi. LinkedIn Katja Pasanen.
Artikkelin pääkuva ja omat sekä yhteistyökuvat (c) Katja Pasanen