Kirjoitus on osa Katjan joulukalenterin juttusarjaa jossa keskitytään päivät 1-6 Urheilijaan, 7-12 Aktiiviseen kuntoilijaan, 13-18 Valmentajaan ja 19-24 vanhempaan/perheeseen ja pääkohdat joulukuun kirjoituksista yrityksen ja työelämän arkeen löydät joulukuun aikana mm. Seitti.pro blogista.
Urheilijan näkökulma: Arki
Urheilijan arki, varsinkin korkeammalla tasolla on aika rutiinien täyttämää. Ja juurikin hyvällä tavalla. Rutiinit eivät ole taikauskoa ”oikea luistin ensin” vaan tapoja toimia, asioita jotka vievät urheilijan eteenpäin, kohti tavoitetta.
Rutiinit eivät ole vain urheilijoiden asia vaan meillä kaikilla on omat rutiinimme. Joskus tietoisia ja joskus tiedostamattomia. Esimerkiksi taiteilijoilla on omat rutiininsa, kirjailijalla kirjoittamisen aikana omat päivittäiset tapansa jotta saa tuotettua kirjaansa haluamassaan ajassa. Välillä tiedostamattomia tapoja tai arjessa tapoja toimia, rutiineja, ”en pääse käyntiin ilman aamukahvia” tyylisesti. Kuinka moni meistä, on miettinyt omia arjen rutiineja omien tavoitteidensa kautta. Mihin käyttää päivässä aikaansa. Aiempi kirjoitus yleisesti rutiineista löytyy täältä ja nyt takaisin urheilijaan.
-
Lähtö
Miten toimit nyt suhteessa tavoitteeseesi, mikä hyvää ja mitä voisi parantaa?
Esimerkiksi arjen asiat; ravinto (saat tarvittavat hiilihydraatit, proteiinit, vitamiinit yms ja syöt aina aamupalan, lounaan, välipalat, päivällisen, iltapalan. Juot tarpeeksi nestettä jottei nestehukka joka ei tunnu edes janona, mutta vaikutaa silmä-käsikoordinaatioon.) Uni, sinulla on rytmi unessa, ei vain ”yleensä nukun vaaditun tuntimäärän” vaan menet nukkumaan tiettyyn aikaan. Kun keholla on mahdollisuus päivittäisten toimintojen kautta saada tarvittava palautumiseen niin miten luulet sen vaikuttavan suoritukseen? 😀
Se ei tarkoita, että urheilijana pitäisi kieltäytyä kaikesta vaan sitä, että teet tietoisia valintoja. Kun syön tarpeeksi ja monipuolisesti palaudun ja jaksan treenata jolloin kehityn- tyypisesti. Nyt minulla on tauko harjoittelusta, lähden elokuviin ystävien kanssa ja vietän oikeasti lomaa kuten valmentaja toivoi. Ystävät kysyvät juhliin ja minulla on seuraavana päivänä harjoitukset. Menen, mutta olen kotona niin ettei se sotke unirytmiäni vaan pääsen nukkumaan ajoissa.
Miltä kuulostaa?
Usain Boltin sanotaan sanoneen, että uni oli hänen tärkein rutiininsa.
Eli pysähdy miettimään päivittäisiä tapojasi. Mitä haluat muuttaa ja mitkä ovat hyvällä tasolla. Jos tarvitset niissä apua, pyydä. Sitä varten meillä on paljon osaajia ympärillä.
-
To Do
Kun mietinnät on tehnyt suunnittele päiväsi. Ota uusi rutiini mukaan ja pikku hiljaa siitä muodostuu tapa. Rutiinit luovat myös itseluottamusta, tiedät, että olet tehnyt asioita tavoiteesi eteen.
Mutta päivä suunnitelmaan. Yllätyksiä sattuu, mutta ”hyvin suunniteltu” auttaa muutostenkin hallintaa. Jotta palautuminen lähtee käyntiin syöt treenin jälkeen, mutta jos olet unohtanut eväät niin on haastavaa syödä tai jos ”ei ollut mitään evästä kun lähdit kotoa niin suunnitelmallisuus auttaa huomioimaan asiat jo ennen. Voit ottaa yhden päivän viikosta jolloin mietit seuraavan viikon, milloin mitäkin (treenit, lepo, eväät mukaan jne) eli mitä pitäisi huomioida.
Kun olet tehnyt suunnitelmat ei sinun tarvitse käyttää aikaasi arjen hallintaan vaan keskittyä tekemiseen.
Kuten sanottua on, et saavuta sitä mistä unelmoit vaan sen minkä eteen teet töitä. Arjen valinnat. Keskity siihen mitä teet. Käytät tekemiseen saman ajan riippumatta siitä keskitytkö siihen vai teetkö sinne päin, toinen tapa vain vie sinua enemmän eteenpäin.
-
Nauti
Herääminen on huomattavasti helpompaa kun arki on sellainen kuin haluat. Urheilijan arki ei pitäisi olla puurtamista vaan asia josta nautit. Se ei tarkoita ettei saisi olla tylsiä tai kovia treenejä vaan sitä, että kokonaisuutena se on sitä mitä haluat tehdä. Se antaa sinulle iloa ja energiaa. Mitkä asiat tuottavat sinulle iloa? Millä tavoin rentoudut? Sinä olet tärkein.
Käymme myöhemmin kirjoituksissa läpi suoritustunnetta, mielikuvaharjoittelua, rentoutusta,itseluottamuksesta,ja myös ne ja niitä tukevat rutiinit voivat olla osa urheilijan arkeasi. Tämän blogin tarkoitus on antaa sinulle innostusta ja työkaluja, poimi matkaan ne mitkä sopivat sinulle.
Huomenna aiheena tavoite ja sitten suoritustunne. Muutaman ensimmäisen kirjoituksen jälkeen päivittäiset kirjoitukset siirtyvät joulukalenterin tilaajille. Blogi sivulle ilmestyy viikoittain kooste päivittäisistä kirjeistä. Linkki jolla voit liittyä joulukalenterilistalle niin saat kirjeen postiisi joka päivä.
Ihanaa joulun odotusta!
Katja
Kirjoittaja on ammattivalmentaja joka on erikoistunut mentaalivalmennukseen sekä perehtynyt valmentajan toiminnan vaikutukseen pelaajiin urheilun näkökulmasta. Hän toimii mentaalivalmentajana joukkueissa sekä valmentaa henkilökohtaisesti eri tasoisia urheilijoita juniorista maajoukkueurheilijoihin. Kirjoittaja toimii myös valmentajien mentorina eri lajeissa jääkiekosta koripalloon. Kehittänyt valmentajien avuksi palvelun jolla valmentaja voi kehittää omaa toimintaansa sekä auttaa joukkuetta ja pelaajia pelaamaan tasollaan. Palvelu ProCoachK lanseerattiin maailmalle Miesten jääkiekon MM-kisoissa Saksassa 2017. Palvelu tukee valmentajan ja urheilijan toiminnan kehittämistä sekä esimerkiksi valmentajan ja valmennuspäällikölle toiminnan tueksi. LinkedIn Katja Pasanen.